Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front. În caz contrar, este decis să continue ofensiva mizând pe faptul că Occidentul nu va livra suficiente arme Kievului. Nu are planuri pentru teritoriul NATO

  • 24 Mai 20:00
Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front. În caz contrar, este decis să continue ofensiva mizând pe faptul că Occidentul nu va livra suficiente arme Kievului. Nu are planuri pentru teritoriul NATO

Președintele rus Vladimir Putin este dispus să oprească războiul din Ucraina printr-un armistițiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă, au transmis patru surse rusești pentru Reuters, care au precizat, pe de altă parte, că liderul de la Kremlin este pregătit să lupte în continuare, dacă Kievul și Occidentul nu răspund ofertei, scrie News.ro.

Pe baza cunoștințelor lor despre discuțiile din rândul elitei Kremlinului, două dintre surse au declarat că Putin este de părere că succesele obținute până acum în război sunt suficiente pentru a le vinde ca pe o victorie poporului rus, notează sursa.

Trei surse au declarat că, pe de altă parte, Putin înțelege că orice noi progrese semnificative pe front ar necesita o altă mobilizare la nivel național, pe care nu și-o dorește, iar o sursă, care îl cunoaște pe liderul rus, a reamintit că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare, din septembrie 2022. Convocarea națională la armată a speriat o parte a populației din Rusia, determinând sute de mii de bărbați aflați la vârsta încorporării să părăsească țara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte.

Trei dintre surse, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au declarat că veteranul lider rus și-a exprimat frustrarea, într-un grup restrâns de consilieri, cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările susținute de Occident de a bloca negocierile și față de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude orice discuții cu Kremlinul.

"Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului - pentru a îngheța războiul", a declarat un alt membru din grupul celor patru, o sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin și care are cunoștință despre conversațiile la nivel înalt de la Kremlin, precizează Reuters. Acest oficial, la fel ca și ceilalți citați în articol, au cerut păstrarea anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al subiectului.

CINE SUNT SURSELE REUTERS

Pentru articolul său, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la nivel înalt, din lumea politică și a afacerilor. Cea de-a cincea sursă, menționează Reuters, nu a comentat înghețarea războiului pe liniile actuale ale frontului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, ca răspuns la o solicitare de comentarii, că liderul Kremlinului a spus în repetate rânduri că Rusia este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele, afirmând că țara nu dorește un "război etern". Peskov a mai spus că Rusia nu are nevoie de mobilizare și că, în schimb, recrutează contractori voluntari pentru forțele armate.

La rândul lor, ministerele ucrainene de Externe și al Apărării nu au răspuns la solicitările Reuters de comentarii.

Numirea, săptămâna trecută, a economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării a fost considerată de unii analiști militari și politici occidentali ca plasând economia rusă pe picior de război permanent pentru a câștiga un conflict prelungit. Aceasta a urmat presiunii susținute de pe câmpul de luptă și unor înaintări teritoriale ale Rusiei în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, sursele au declarat că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de șase ani, ar prefera să folosească impulsul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. Sursele nu au făcut comentarii directe cu privire la noul ministru al apărării, notează Reuters.

CE AR ÎNSEMNA ÎNGHEȚAREA CONFLICTULUI

Insistența lui Putin de a securiza orice câștig pe câmpul de luptă într-un acord nu este negociabilă, au sugerat toate sursele. Cu toate acestea, Putin ar fi dispus să se mulțumească cu teritoriul pe care îl are acum și să înghețe conflictul la actualele linii de front, au declarat patru dintre surse. "Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și că ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat", a spus una dintre surse, oferind propria analiză.

Înghețarea conflictului după liniile actuale ale frontului ar lăsa Rusia în posesia unor bucăți substanțiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022, dar fără a deține controlul deplin asupra vreuneia dintre ele.

Un astfel de aranjament ar fi departe de obiectivele pe care Moscova și le-a stabilit la momentul respectiv, când a declarat că cele patru regiuni ucrainene - Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson - îi aparțin acum în întregime.

Peskov a declarat că nu se poate pune problema de a da înapoi cele patru regiuni, care acum fac parte permanent din Rusia, conform propriei Constituții.

Un alt factor care ar cântări în opinia liderului de la Kremlin că războiul ar trebui să se încheie este faptul că, cu cât se prelungește mai mult, cu atât mai mulți veterani căliți în luptă se întorc în Rusia, nemulțumiți de perspectivele postbelice în materie de locuri de muncă și venituri, ceea ce ar putea crea tensiuni în societate, a declarat una dintre surse, care a lucrat cu Putin.

RUSIA VREA DISCUȚII DIRECTE CU WASHINGTONUL

Cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace a costat zeci de mii de vieți de ambele părți și a dus la sancțiuni occidentale radicale asupra economiei Rusiei. Cu toate acestea, perspectiva unei încetări a focului sau chiar a unor discuții de pace pare în prezent îndepărtată.

Zelenski a declarat în repetate rânduri că pacea în termenii lui Putin nu este o soluție. El a promis să recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. În 2022, el a semnat un decret care stipulează în mod oficial că orice discuții cu Putin sunt "imposibile".

Una dintre sursele Reuters spune că niciun acord nu va fi posibil cât timp Zelenski este la putere, cu excepția cazului în care Rusia îl ocolește și ajunge la o înțelegere direct cu Washingtonul. Cu toate acestea, secretarul de stat american Antony Blinken, vorbind la Kiev săptămâna trecută, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

În februarie, trei surse rusești au declarat pentru Reuters că Statele Unite au respins o sugestie anterioară a lui Putin pentru o încetare a focului pentru a îngheța războiul.

DISCUȚII ÎN ELVEȚIA

Ucraina se pregătește pentru discuțiile despre pace găzduite de Elveția luna viitoare, menite să unifice opinia internațională cu privire la modul de a pune capăt războiului. Discuțiile au fost convocate la inițiativa lui Zelenski, care a declarat că Putin nu ar trebui să participe, iar Elveția nu a invitat Rusia.

Moscova a declarat, la rândul său, că discuțiile nu sunt credibile, dacă nu este prezentă. Ucraina și Elveția doresc în schimb ca aliații rușilor, inclusiv China, să participe.

Vorbind în China la 17 mai, Putin a declarat că Ucraina se va folosi de discuțiile din Elveția pentru a convinge un grup mai larg de țări să susțină cererea lui Zelenski de retragere totală a Rusiei, despre care Putin a spus că ar fi o condiție impusă și nu o negociere de pace serioasă.

"Suntem pregătiți de discuții. Nu am refuzat niciodată", a susținut Putin în China.

CÂT DE REALISTĂ ESTE PERSPECTIVA UNOR NEGOCIERI DE PACE?

Kremlinul spune că nu comentează progresul făcut în ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, dar a declarat în mod repetat că Moscova este deschisă la ideea unor discuții bazate pe "noile realități de pe teren".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat însă pentru Reuters că orice inițiativă de pace trebuie să respecte "integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional" și a descris Rusia ca fiind singurul obstacol în calea păcii în Ucraina. "Kremlinul nu a demonstrat încă niciun interes semnificativ pentru a pune capăt războiului său, ba dimpotrivă", a declarat purtătorul de cuvânt.

În trecut, Kievul a respins pretinsa disponibilitate a Rusiei de a negocia ca fiind o încercare de a transfera vina pentru război asupra Ucrainei. Kievul mai spune că Putin, a cărui echipă a negat în repetate rânduri că plănuia un război înainte de a invada Ucraina în 2022, nu poate fi de încredere că va onora orice eventuală înțelegere la care s-ar ajunge.

Atât Rusia, cât și Ucraina au mai spus că se tem că cealaltă parte s-ar folosi de orice încetare a focului pentru a se reînarma.

Kievul și susținătorii săi occidentali mizează pe un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA și pe un ajutor militar european suplimentar pentru a inversa cursul a ceea ce Zelenski a descris săptămâna aceasta pentru Reuters ca fiind "unul dintre cele mai dificile momente" ale războiului la scară largă.

Pe lângă lipsa de muniție după întârzierile SUA în aprobarea pachetului, Ucraina a recunoscut că are greutăți în a recruta suficiente trupe, iar luna trecută a redus vârsta bărbaților care pot fi înrolați de la 27 la 25 de ani.

PUTIN, DECIS SĂ CONTINUE OFENSIVA

În absența unei încetări a focului, Putin vrea să acapareze cât mai mult teritoriu posibil pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, căutând în același timp să exploateze oportunități neașteptate pentru a dobândi și mai mult, au declarat trei dintre surse.

Forțele rusești controlează cam o cincime din Ucraina și luna aceasta au pătruns în regiunea nord-estică Harkov.

Putin se bazează pe populația numeroasă a Rusiei în comparație cu cea a Ucrainei pentru a susține efective superioare chiar și fără o mobilizare și, de asemenea, se bazează pe pachetele salariale neobișnuit de generoase pentru cei care se înrolează.

"Rusia va împinge mai departe" linia frontului, a declarat sursa care a lucrat cu Putin. Putin va cuceri încet-încet teritorii până când Zelenski va veni cu o propunere pentru a se opri, a spus persoana respectivă.

Liderul rus le-a spus consilierilor săi că el crede că Occidentul nu va furniza suficiente arme, ceea ce va submina moralul Ucrainei, a menționat sursa.

PUTIN NU AR AVEA PLANURI CARE SĂ VIZEZE ȚĂRILE NATO

Liderii americani și europeni au declarat că vor fi alături de Ucraina până când suveranitatea și securitatea sa vor fi garantate. Țările NATO și aliații spun că încearcă să accelereze livrările de arme.

"Rusia ar putea pune capăt războiului în orice moment retrăgându-și forțele din Ucraina, în loc să continue să lanseze atacuri brutale împotriva orașelor, porturilor și oamenilor din Ucraina în fiecare zi", a declarat Departamentul de Stat ca răspuns la o întrebare despre livrările de arme.

Pe de altă parte, toate cele cinci surse Reuters au declarat că Putin le-a spus consilierilor că nu are planuri care să vizeze teritoriul NATO.

Două dintre surse au menționat însă preocupările Rusiei cu privire la pericolul tot mai mare de escaladare cu Occidentul, inclusiv o escaladare nucleară, din cauza impasului din Ucraina.

Departamentul de Stat a declarat că Statele Unite nu și-au ajustat postura nucleară și nici nu au văzut vreun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

"Continuăm să monitorizăm mediul strategic și rămânem pregătiți", a declarat purtătorul de cuvânt de la Washington.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:1,03 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău