Reuters: Kim Jong-un și Kim Jong-il au cerut vize în Occident cu pașapoarte braziliene

  • 28 Februarie 2018 18:53
Reuters: Kim Jong-un și Kim Jong-il au cerut vize în Occident cu pașapoarte braziliene

Liderul nord-coreean Kim Jong-un și defunctul său tată Kim Jong-il și-au procurat în mod fraudulos pașapoarte braziliene cu scopul de a obține vize de călătorie în țări occidentale, în anii '90, dezvăluie cinci ofciali vest-europeni de rang înalt în domeniul securității, scrie Reuters.

Este cunoscut faptul că familia care conduce Coreea de Nord a folosit documente de călătorie obținute sub false pretexte, însă se cunosc puține exemple concrete.

Fotocopii ale pașapoartelor văzute de Reuters nu au mai mai fost publicate vreodată anterior, precizează agenția.

”Ei au folosit aceste pașapoarte braziliene, în care apar în mod clar fotografii ale lui Kim Jong-un and Kim Jong-il, în încercarea de obține vize de la ambasade străine”, a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, un oficial occidental de rang înalt în domeniul securității.

”Acest lucru arată dorința de a călători și subliniază încercări ale familiei la putere de a construi o posibilă cale de evacuare”, a adăugat această sursă.

Ambasada Coreei de Nord în Brazilia a refuzat să comenteze.

Ministerul brazilian de Externe a anunțat că investighează cu privire la aceste informații.

O sursă braziliană a declarat, sub protecția anonimatului, că cele două pașapoarte au fost documente legitime atunci când au fost trimise - în alb - pentru a fi eliberate de consulate.

Alți patru oficiali vest-eurpeni de rang înalt în domeniul securității au confirmat că cele două pașapoarte braziliene cu fotografiile celor doi Kim - emise pe numele Josef Pwag și Ijong Tchoi - au fost folosite la solicitarea unor vize în cel puțin două țări occidentale.

Însă este neclar dacă au fost eliberate vize.

Pașapoartele ar fi putut, de asemenea, să fie folosite în călătorii în Brazilia, Japonia și Hong Kong, au declarat sursele în domeniul securității citate.

Ziarul japonez Yomiuri Shimbun dezvăluia în 2011 că Jong-un a vizitat Tokyo pe când era copil, folosind un pașaport brazilian, în 1991 - înainte de data emiterii celor două pașapoarte braziliene în cauză.

Vezi mai multe pe News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău