Reuters: Ce conține planul de pace al lui Zelenski

  • 28 Decembrie 2022 12:58
Reuters: Ce conține planul de pace al lui Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alții, cu președintele SUA, Joe Biden, și îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan, scrie Agerpres.

Reuters prezintă miercuri conținutul acestui plan și ecourile pe care le-a avut la nivel mondial.

- Care este planul în 10 puncte al lui Zelenski -

Zelenski și-a anunțat pentru prima dată formula de pace la un summit al G20 (grup reunind economiile dezvoltate și emergente), desfășurat în noiembrie.

Planul prevede:

1. Siguranța radiologică și nucleară, cu accent pe restabilirea securității în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.

3. Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile rusești.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.

5. Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.

6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

7. Justiție, care să includă înființarea unui tribunal special care să judece crimele de război rusești.

8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare și refacerea instalațiilor de tratare a apei.

9. Prevenirea escaladării conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, incluzând garanții pentru Ucraina.

10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părțile implicate.

- Care este propunerea lui Zelenski pentru summitul global pentru pace -

În decembrie, Zelenski i-a îndemnat pe liderii G7 (Grupul națiunilor dezvoltate - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii) să susțină ideea sa de a organiza în iarnă un summit global pentru pace, care să se concentreze asupra planului de pace în ansamblu sau asupra unor puncte specifice.

- Care a fost răspunsul lumii -

Rusia a respins luna aceasta propunerea de pace a lui Zelenski, iar Moscova a reafirmat marți că nu va renunța la niciun teritoriu pe care l-a luat cu forța, aproximativ o cincime din Ucraina, și pe care spune că l-a anexat.

Zelenski s-a aflat într-un turneu diplomatic, prezentându-și planul, printre alții, președintelui american, Joe Biden, președintelui francez, Emmanuel Macron, și premierului indian, Narendra Modi, a cărui țară a preluat președinția G20.

Țările occidentale, în frunte cu SUA, au sprijinit armata ucraineană cu miliarde de dolari și au ajutat Kievul la deminare și la repararea infrastructurii energetice.

Dar răspunsul la planul de pace al lui Zelenski și la summitul de pace propus de acesta a fost mai precaut.

În timpul vizitei lui Zelenski la Washington, la 22 decembrie, Biden a spus, în declarații publice, doar că el și Zelenski "împărtășesc exact aceeași viziune" pentru pace și că Statele Unite se angajează să se asigure că Ucraina se poate apăra singură.

Modi, al cărui guvern nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, a declarat, după ce Zelenski a prezentat planul, că a "reiterat cu tărie" apelul său pentru încetarea imediată a ostilităților și a promis sprijinul Indiei pentru toate eforturile de pace.

Liderii G7 au declarat că s-au angajat să aducă pacea în Ucraina ''în conformitate cu drepturile sale consacrate în Carta ONU''.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că șansele unor negocieri de pace în viitorul apropiat sunt reduse.

''Cred că va continua confruntarea militară și cred că mai trebuie să așteptăm un moment în care să fie posibile negocieri de pace serioase", a declarat el la sfârșitul lunii decembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău