Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere UE– Rep. Moldova | Janis Mazeiks: „În pofida provocărilor, ați demonstrat reziliență și angajament pentru îndeplinirea agendei pro-europene”

  • 29 Noiembrie 2023 16:35
Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere UE– Rep. Moldova | Janis Mazeiks: „În pofida provocărilor, ați demonstrat reziliență și angajament pentru îndeplinirea agendei pro-europene”

Deschiderea negocierilor de aderare, reforma justiției și provocările economice generate de războiul Rusiei în Ucraina sunt principalele subiecte de pe agenda reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Rep. Moldova care are loc astăzi la Chișinău. În deschiderea lucrărilor, europarlamentarul Siegfried Mureșan, copreședinte al Comitetului,  a apreciat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău în implementarea reformelor, în pofida provocărilor, transmite Radio Chișinău.

Uniunea Europeană ne este alături în aceste momente dificile prin care trece Rep. Moldova, a declarat în deschiderea celei de-a 14-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău Mihai Popșoi, copreședinte al Comitetului. În același timp, el s-a arătat optimist în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană:

„Suntem încrezători că, grație sprijinului Parlamentului Uniunii Europene, Rep. Moldova va reuși să atingă acele scopuri ambițioase pe care și le-a pus, de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.  Parlamentul Rep. Moldova, Guvernul și societatea s-a mobilizat pentru a îndeplini toate recomandările care ne-au fost puse în față”, a spus Mihai Popșoi.

La rândul său, copreședintele din partea Parlamentului European, Siegfried Mureșan, a declarat că integrarea Rep. Moldova în Un. Europeană este și în interesul comunității europene. Eurodeputatul român a subliniat progresele înregistrate de Chișinău în implementarea reformelor, în pofida crizelor generate de războiul Rusiei în Ucraina.

„Întărirea justiției, combaterea corupției, a spălării banilor, buna funcționare a statului de drept, reforma instituțiilor din sistemul judecătoresc, toate sunt procese unde viteza de implementare este foarte bună din partea autorităților din Rep. Moldova. De aceea, Parlamentul European susține începerea negocierilor de aderare. Este ceea ce vom și reitera la comun în cadrul acestei ședințe”, a declarat Siegfried Mureșan.

Rep. Moldova este al doilea cel mai mare beneficiar de fonduri europene în domeniul consolidării securități naționale, după Ucraina, a menționat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks. În ultimii doi ani, Bruxellesul a oferit Rep. Moldova 87 de milioane de euro și preconizează să suplimenteze acest ajutor la anul în domeniul apărării cu încă 50 de milioane. Diplomatul a apreciat, totodată, modul în care Chișinăul a reușit să facă față războiului hibrid din partea Rusiei.

„În pofida provocărilor cu care s-a confruntat Rep. Moldova, acțiunile hibride, precum dezinformarea și atacurile cibernetice, violarea spațiului aerian, numărul mare de refugiați și șantajul energetic, ați demonstrat reziliență și angajament pentru îndeplinirea agendei pro-europene”, a declarat Janis Mazeiks.

Comitetul Parlamentar de Asociere Rep. Moldova – Un. Europeană este forumul parlamentar al Acordului de Asociere din care fac parte membri numiți de Parlamentul de la Chișinău și de Parlamentul European. Comitetul se întrunește de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău