Reuniune la New York privind pacea în Orientul Mijlociu, organizată săptămâna viitoare de președintele palestinian

  • 20 Septembrie 2018 08:27
Reuniune la New York privind pacea în Orientul Mijlociu, organizată săptămâna viitoare de președintele palestinian

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a invitat mediatori, miniștri ai Afacerilor Externe și diplomați din Consiliul de Securitate la o reuniune la New York săptămâna viitoare pentru a discuta pacea în Orientul Mijlociu, a anunțat miercuri ambasadorul palestinian la ONU, citat de AFP.

Această întâlnire, a precizat Riyad Mansour, va avea loc pe 26 septembrie, în marja Adunării Generale anuale a ONU, care va reuni, începând de marți, aproximativ 140 de președinți și șefi de guvern.

Mahmoud Abbas urmează să rostească un discurs în acest cadru pe 27 septembrie, cu puțin timp înainte de premierul israelian Benjamin Netanyahu. În aceeași zi, o reuniune ministerială, organizată de Franța, Iordania și Turcia, va avea loc pentru strângerea de fonduri destinate agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), conform unei surse diplomatice franceze.

Sesiunea dorită de președintele palestinian ar avea loc pe fondul unui impas în ce privește procesul de pace, în așteptarea unui ipotetic plan de pace american, și al unei înghețări a relațiilor între liderii palestinieni și americani. Cele două părți nu își mai vorbesc de la recunoașterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului acum aproape un an.

În 2018, Statele Unite au întrerupt progresiv mai multe ajutoare financiare acordate palestinienilor pentru a-i obliga pe aceștia să revină la masa negocierilor.

Reuniunea organizată de președintele palestinian va include circa 30 de miniștri și diplomați, precum și reprezentanți ONU, a precizat Riyad Mansour.

El a refuzat să dea detalii asupra obiectivului reuniunii, limitându-se la a sublinia "schimbarea radicală" în procesul de pace de la preluarea mandatului prezidențial de către Donald Trump, la începutul lui 2017. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău