Reuniune a miniștrilor apărării și de externe din Uniunea Europeană

  • 13 Ianuarie 2022 12:13
Reuniune a miniștrilor apărării și de externe din Uniunea Europeană

Miniștrii apărării și de externe din Uniunea Europeană, reuniți la Brest, în Franța, discută depre amenințările Rusiei la adresa Ucrainei și despre consolidarea capacității europene de apărare. Șeful dimplomației europene, Josp Borell, avertiza ieri că Moscova încearcă să refacă blocul geopolitic sovietic și să decupleze Europa de Statele Unite. 

La Brest se va discuta mult despre busola strategică. Viitorul instrument de orientare a Uniunii în domeniul apărării, lansat acum doi ani, în timpul președinției Germaniei la Consiliul Uniunii, acest proiect va garanta consolidarea consolidarea unui pol european în cadrul NATO, va asigura un stransfer flexibil al trupelor pe teritoriul continentului nostru și va reuni toate țările membre ale Uniunii în jurul unei politici externe și de apărare comune.

La prânz, cei 54 de miniștri europeni ai apărării și de externe vor avea o ședință comună în care vor analiza versiunea revizuită a busolei strategice, în particular, capacitatea de a desfășura o forță de 5.000 de oameni în caz de criză, precum și consolidarea capacității industriale europene în domeniul apărării. Busola strategică trebuie finalizată în următoarele două luni, pentru a fi avizată la summitul european de la sfârșitul lui martie.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău