RETROSPECTIVA 2016 | După 25 de ani, în satul Vânători s-a deschis o grădiniță datorită banilor oferiți de Guvernul României
-
01 Ianuarie 2016 14:24
După 25 de ani în care părinții din satul Vânători, raionul Nisporeni, își duceau copiii la grădinițele din satele vecine sau îi educau acasă, în localitate a fost inaugurată prima instituție preșcolară. Grădinița ”Prichindel” face parte din cele peste 800 de instituții preșcolare renovate și dotate din bani oferiți de Guvernul României.
După ce mai bine de două decenii locuitorii din Vânători s-au descurcat cum au putut cu educarea copiiilor de vârstă preșcolară, și pregătirea lor pentru școală, satul are acum o grădiniță. Directoarea Gimnaziului din Vănători, Larisa Gheorghiță, este foarte mulțumită de noua instituție, mai ales că are în îngrijire nepoțica de cinci ani, părinții căreia sunt plecați la muncă peste hotare.
”Învățământ primar la noi practic nu s-a făcut. Până acum duceam copiii la grădinița din satul vecin, cu mașina pentru că sunt 6 kilometri până acum. Doar opt copiii mergeau, a căror părinți își permiteau. Ceilalți stăteau acasă. Este un anumit program pe care copiii trebuie neapărat să îl treacă în grădință, pe care ei nu îl treceau iar noi în clasa întâi întâlneam foarte mari dificultăți”, a precizat Larisa Gheorghiță.
Grădinița ”Prichindel” a fost deschisă într-o veche casă boierească care a aparținut unui moșier din Iași. Clădirea a fost folosită ca anexă a gimnaziului din localitate, unde elevii s-au înjumătățit ca număr în ultimii ani, ne-a declarat Larisa Gheorghiță.
Lucrările de modernizare a instituției au costat aproximativ 3 milioane de lei, dintre care jumătate sunt din grantul românesc, iar restul de la bugetul de stat.
”A fost renovat practic capital această clădire: acoperișul, intrarea, podelele, exteriorul. Au fost deschise două grupe de copii. Pe întreg teritoriul țări au fost deschise, potrivit estimărilor noastre, peste 200 de grupe noi cu ajutorul asistenței României”, a constatat directorul Fondului de Investiții Sociale, organizația care gestionează granturile, Mircea Eșanu.
Banii pentru renovarea și dotarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova au fost oferiți de România în două tranșe. Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, despre importanța programelor de asistență al Guvernului de la București.
”Faptul că s-a lucrat atât de bine ne încurajează să continuăm acest proiect și sperăm ca în curând, prin vocea premierului României, să putem anunța o nouă finanțare. Ceea ce am văzut astăzi la Vânători ne demontrează utilitatea programului României. Suntem într-o localitate care în ultimii 25 de ani nu a avut grădiniță. Iată că cei 55 de copii care vin astăzi la această grădiniță modernă pot beneficia în mod direct ei înșiși și părinții lor de asistența Guvernului României”, a declarat Marius Lazurca.
Amintim că din cele 23 de miloane de euro oferite de România au fost renovate sau sunt în curs de renovare peste 800 din totalul celor aproximativ 1400 de grădinițe din Republica Moldova.