Reținerea lui Stoianoglo – între lupta cu corupția și spectacol

  • 07 Octombrie 2021 08:00
Reținerea lui Stoianoglo – între lupta cu corupția și spectacol

Societatea are nevoie de imagini prin care să vadă că oameni care au mușamalizat cazuri de corupție înaltă sunt trași la răspundere. Declarația aparține deputatului PAS, Dumitru Alaiba, potrivit căruia activitatea lui Alexandr Stoianoglo este sub așteptările societății. De cealaltă parte, reprezentanții partidelor extraparlamentare și comentatorii politici spun că reținerea lui Stoianoglo amintește de perioada regimului Plahotniuc, când justiția era una televizată, notează IPN.

Potrivit lui Alexandru Slusari, activitatea Procurorului General lasă mult de dorit, întrucât, crede fostul vicepreședinte al Parlamentului, în doi ani de mandat nu a existat progres pe niciun caz de rezonanță. Totuși, potrivit lui Slusari, modul în care a fost reținut Stoianoglo știrbește din imaginea întregului sistem al Procuraturii.

„Nu trebuie să jucăm la televizor cu uniformele mascaților. Este vorba despre Procuratura Generală, care va exista și după Stoianoglo. Și așa imaginea Procuraturii este sub orice nivel. Care era necesitatea să fie bucșită clădirea cu mascați? Cum s-a ajuns în două ore la reținerea lui? Așa procese țin minte din perioada lui Plahotniuc, foarte des a recurs la asemenea spectacole Viorel Morari”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Critic la adresa procedurii în care a fost reținut Stoianoglo s-a arătat și fostul deputat PCRM, Alexandr Petkov, potrivit căruia regimul dictatorial al lui Plahotniuc ar fi fost înlocuit de guvernarea PAS.

„În decurs de două ore, orice procuror, chiar și unul cu 20 de stele în frunte, nu putea să-l pună la dubă pe ditamai Procurorul General. Prin această acțiune, am căzut la nivelul țărilor subdezvoltate din Africa. Venirea vremurilor bune înseamnă venirea dictaturii în Republica Moldova”, a spus Petkov.

Reprezentanții guvernării resping acuzațiile și spun că societatea a oferit mandat actualei guvernări pentru a face dreptate, iar Stoianoglo din funcția de Procuror General nu a făcut nimic altceva decât să asigure libertatea corupților și hoților de miliarde.

„În societate există cerere și pentru astfel de imagini, să se vadă la televizor oameni care timp de doi ani de zile au mușamalizat cazuri de corupție înaltă. Spuneți-mi un caz de rezonanță dus până la capăt în acești doi ani de mandat. Spuneți-mi un hoț de miliarde băgat la pușcărie sau, cel puțin, adus acasă. Ce-a făcut acest om în doi ani?”, s-a întrebat deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

„Procedurile trebuie să fie respectate. Lupta cu corupția într-un stat ca Republica Moldova nu poate avea loc în mănuși albe și PAS va trebui să meargă pe muchie de cuțit, dar respectarea cu strictețe a normelor juridice este obligatorie. Dacă nu se va face acest lucru, va fi discreditată lupta cu corupția”, a spus comentatorul politic Anatol Țăranu.

Acum 2 zile, Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore. El este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și oferirea de declarații false în fața organelor competente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:1,03 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău