Rețeta zilei | Tocana vegetariană a lui Bacalbașa

  • 14 Ianuarie 2017 14:16
Rețeta zilei | Tocana vegetariană a lui Bacalbașa

În introducerea la celebra sa carte de bucate "Dictatura gastronomică", jurnalistul, memorialistul și scriitorul Constantin Bacalbașa nota: "Sunt cunoscute trei feluri de regimuri: cel vegetarian, cel vegetalo-cărnos sau regimul alimentației naturale și regimul cărnos. Cel dintăi este recomandat exclusiv bolnavilor, niciodată nu va fi pus intr-o carte de bucătărie. Insuficiențele lui sunt cunoscute. El răpește organismului elemente indispensabile și slăbește unele organe. Nu putem recomanda acest regim oamenilor sănătoși".

N-o să incercăm in această aceasta dimineata sa aducem argumente vegetarienilor și vegetarianismului. Nici... contraargumente. Mai ales că Bacalbașa insuși scria mai departe: "Regimul cărnos este și el o extremă periculoasă. Să nu-l urmăm". Si nici nu vom face greseala de a suprapune vegetarianismul peste… indicatiile postului, cel de asemenea lipsit de proteina animala in meniu...

Fiecare iși va alege dieta, după criterii care pot fi culturale, medicale sau chiar religioase, după interese personale sau de grup. Noi vă propunem un univers care merită explorat. Vegetarianismul este deja, de două secole și mai bine, o mișcare mondială importantă, care nu are numai o componentă gastronomică.

Pentru a servi insă scopului nostru chiar cu "instrumentarul" lui Bacalbașa, "antivegetarianul", vă propun o rețetă de "Tocana vegetariana", așa cum ne-o indica el in cartea citată:

"Intr-o cratiță acoperită pune pe foc un kilogram de pătlăgele roșii tăiate in bucăți, precum și un cățel de usturoi, cimbru, foaie de dafin și pătrunjel. In unt proaspăt rumenește șase carote, șase napi, 125 g ciuperci și căteva arpagicuri. Intr-o cratiță de pămănt pune 250 g fasole albă, deasupra pune legumele rumenite, un buchet garnit (pătrunjel, cimbru, foaie de dafin), zeamă de pătlăgele roșii, sare și piper. Acoperă bine cratița și pune, timp de patru ore, la cuptor, domol. Apoi adaugă o jumătate de kilogram de cartofi și vreo 20 de măsline negre sau verzi. Peste o jumătate de oră servești".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău