Rețeta zilei | Friptură de urs

  • 06 Februarie 2017 15:51
Rețeta zilei | Friptură de urs

Nu mi-as fi inchipuit s-o intalnesc pe Artemisa chiar la Poarta Apusenilor, pe Valea Vanturetului, langa localitatea Lungesti, in mijlocul unei naturi salbatice, tulburatoare, dar si prietenoase. Prietenoasa... poate si pentru ca o vegheaza o Artemisa de pe meleagurile noastre, o vanatoreasa, vanatorita, o femeie-vanator. Csilla Imola Sarmasan are, in ciuda fragilitatii pe care o afiseaza, atunci cand o vezi pentru prima oara, mai multe trofee cu medalie de aur la cerb carpatin, cerb lopatar si urs carpatin.

O rugam pe Csilla sa ne spuna o poveste vanatoreasca. "O poveste de vanatoare? Iata una adevarata, la Varful Budacu. Vanam un cerb. Era o ceata deasa, il auzeam, il simteam, dar nu ne apropiam. L-am pandit patru zile. A cincea zi ne-am facut bagajele, sa ne intoarcem acasa. Dimineata a iesit soarele, asa a vrut Dumnezeu, la ora 5 am suit pe munte, la 200 m am vazut acest cerb, care era un animal foarte frumos, dar deja era batran si intra in regresie. L-am impuscat in inima piciorului. Am venit la cabana si i-am zis sotului meu: «L-am impuscat.» «Unde este?» «in padure.» «Pai cum l-ai impuscat daca este in padure?». El m-a dojenit. Ne-am dus cu cainii, cu paznicii, l-am recuperat. Este o poveste care are o doza de tragism. Cerbul a cazut in apa, a coborat in trei picioare, urmarit de caini. Din cauza asta am zis ca n-o sa mai impusc nici cerb, nici urs..."

in familia Sarmasan, amandoi sotii gatesc. Carnea se tine la fezandat in bait de vin, otet, morcov, ceapa, piper, un pic de coniac; dupa aceea, se scurge si se pune cu legume, masline, ciuperci, vin rosu si se serveste cu cartofi gratinati. E foarte gustoasa, seamana cu carnea de vita si de miel. Carnea de urs seamana cu cea de vita batrana. Are o anumita aroma, de vanat, aparte, un usor gust de ciocolata amara, depinde de cum e gatita. Se potriveste cu fructe de padure, cu dulce, pentru ca este mai seaca, cu sos de miere, cu ananas.
Pentru friptura de urs cu ananas avem nevoie de 250 g carne de urs tinuta in bait, in prealabil, apoi fiarta cu legume, condimente, 10 g sare, 10 g piper negru macinat, 2-3 frunze de dafin , 50 ml ulei de masline, vin rosu sec, 50 g ananas, bucati de usturoi pisat, 5 g cimbru. Se trage in ulei carnea de urs pana se rumeneste, se adauga putina apa calda, se stropeste cu vinul rosu, se adauga condimentele. Toate se dau la foc incet, amestecandu-se continuu. Se monteaza pe platou, ornandu-se cu ananas bucati si verdeata, scrie antenasatelor.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău