Rețeta zilei | Castraveți murați, ca la Slănic Prahova

  • 30 Noiembrie 2017 16:39
Rețeta zilei | Castraveți murați, ca la Slănic Prahova

Ardelean prin nascare, prahovean prin adoptie, inginerul Adrian Sarmasi, de la Salina Slanic Prahova, ne spune ca muraturi mai bune decat soacra lui nu face nimeni! Soacra e din Valenii de Munte, la o aruncatura de bat de zacamantul de sare, cum s-ar zice.

Asa ca ingredientul care garanteaza reusita muraturilor se afla din belsug. "Mama soacra pune la murat nu numai castraveti si gogonele. Pune la un loc si mere, pere, gutui, teci de fasole verde sau galbena (intregi), telina, marar, usturoi, hrean. Sarea se pune pur si simplu in solutie, o lingura de sare la un litru de apa. Nu e nevoie de nici un conservant. E suficienta sarea neiodata de aici, din salina."

La Salina Slanic Prahova am avut însă sansa sa aflam pentru domniile voastre o reteta de castraveti in saramura (pentru iarna) asa cum ii pregateste inginera Ionica Ielciu. Dupa cum se pare, am avut parte de cei mai buni sfetnici, in ce priveste folosirea sarii... pentru conservare!
"Castravetii se pun in apa cu putina sare circa o ora, dupa care se asaza in borcan cu usturoi, piper si hrean. Apa (la un litru se pune o lingura de sare cu varf), cu mirodenii (marar, cimbru, foi de dafin, tarhon), se fierbe 4-5 minute (din momentul in care incepe sa clocoteasca). Dupa ce a fiert, se ia de pe foc si se pune apa peste castraveti, lasandu-se borcanul descoperit 48 de ore. Borcanul se asaza intr-un vas, dupa care se scurge zeama si se fierbe din nou 10 minute (din momentul in care incepe sa clocoteasca). Castravetii din borcan se spala cu jet de apa rece si se rearanjeaza in borcan, daca este cazul un borcan mai mic, iar deasupra se pun crengute cu frunze de visin. Dupa ce a fiert, apa se toarna imediat peste castraveti. Se leaga borcanul cu un celofan si se pune in camara."

Sursa: Antena Satelor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău