REȚETA zilei: Pâine cu dovlecei și verdeață

  • 08 Aprilie 2016 17:05
REȚETA zilei: Pâine cu dovlecei și verdeață

Făină, apă, sare și un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viață celui mai important preparat de pe mesele noastre: pâinea.

Din punct de vedere al simbolisticii, pâinea reprezintă elementele primordiale: pământul, apa și focul. Noi, românii, privim pâinea ca pe o ființă vie, fiind chiar întruchiparea lui Dumnezeu.

De aceea era așezată la loc de cinste pe masă, învelită într-un ștergar alb și curat, lângă icoană. Dar cum reînnoim o rețetă veche de când lumea? Poate adăugându-i noi ingrediente, noi elemente, care să-i crească potențialul nutritiv, ca în această rețetă de Pâine cu dovlecei și verdeață.

Ai trebuință de: doi dovlecei, 50 g stafide, două linguri cu oregano verde sau de cimbru verde, 600 g făină, 100 ml apă, 200 ml lapte dulce, 25 g drojdie, o linguriță cu zahăr tos, 100 ml ulei de măsline, 70 g brânză tare, sare, piper.

Dovleceii se spală, se taie în jumătăți, apoi felii subțiri. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiță, se pun dovleceii presărați cu sare și piper. Se prăjesc până devin aurii și se scot într-un bol. Drojdia se dizolvă într-un bol împreună cu o linguriță cu sare, un sfert de linguriță cu piper și zahărul tos. Se adaugă uleiul rămas și apa călduță, se amestecă și se toarnă peste făina cernută. Se presară stafidele și oregano (sau cimbru) tocat, se adaugă laptele dulce, brânza dată pe răzătoare și dovleceii prăjiți. Se frământă totul până se obține un aluat potrivit de tare nelipicios, se acoperă cu un șervet și se lasă să crească circa o oră. Se modelează sub formă de pâine, se așază pe o tavă presărată cu făină, se lasă la crescut 25 de minute și se coace la foc mediu până devine aurie.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău