Rețele de socializare: Meta a dezmembrat o importantă rețea de dezinformare cu baza în China

  • 04 Mai 2023 19:27
Rețele de socializare: Meta a dezmembrat o importantă rețea de dezinformare cu baza în China

Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, a anunțat miercuri că a dezmembrat o importantă rețea de dezinformare cu baza în China, care răspândea conținuturi privind probleme politice sensibile în Europa și în SUA, informează Agerpres.

Meta a precizat că a șters peste 100 de pagini de Facebook, profiluri și conturi de Instagram legate de această rețea de dezinformare - prezentă și pe alte platforme precum YouTube, Telegram și Twitter - pe care le-a acuzat că i-au încălcat politicile.

Alte 50 de conturi legate de o altă rețea cu baza în China au fost, de asemenea, eliminate, a precizat compania americană în raportul său trimestrial privind amenințările adverse.

"Aceste ultime rețele au experimentat o serie de tactici pe care nu le-am mai văzut până acum la operațiunile cu baza în China", subliniază raportul.

"Cele mai recente comportamente includ înființarea unei companii media de fațadă în Occident, angajarea de redactori independenți în întreaga lume, propunerea de a recruta protestatari și cooptarea unui ONG din Africa", a adăugat compania.

Deși Meta a șters unele conturi, o mare parte din conținut rămâne încă online, în special pe rețeaua de socializare Twitter, deținută de miliardarul Elon Musk.

Printre mesajele difuzate se numără conținuturi axate pe Europa sau pe probleme care divizează SUA, cum ar fi brutalitatea polițiștilor, infracționalitate și drepturile comunității LGBT+, dar și postări care apără poziția Beijingului cu privire la politica sa în regiunea vestică Xinjiang, unde activiștii pentru drepturile omului acuză autoritățile de ținerea a peste un milion de uiguri și a altor musulmani în lagăre de reeducare forțată.

Twitter și Facebook sunt blocate oficial în China continentală, utilizatorii fiind nevoiți să apeleze la VPN-uri interzise pentru a le utiliza site-urile și aplicațiile.

Rusia este acuzată de mult timp că operează "ferme de troli" în încercarea de a influența opinia publică din Occident, China nefiind considerată foarte avansată în acest domeniu.

Cu toate acestea, Meta a precizat că cele mai recente rețele descoperite pe platformele sale indică că operațiunile cu baza în China devin din ce în ce mai sofisticate.

Luna trecută, autoritățile americane au declarat, de asemenea, că au inculpat un grup de oficiali ai Ministerului chinez al Securității Publice, afirmând că aceștia operau o rețea de conturi de social media care difuzau mesaje pro-Beijing. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău