Rețeaua Facebook, acuzată de un ONG că generează involuntar conținuturi extremiste

  • 10 Mai 2019 09:15
Rețeaua Facebook, acuzată de un ONG că generează involuntar conținuturi extremiste

Sistemele automate ale Facebook generează conținuturi pentru grupuri având legături cu terorismului, pe care algoritmii nu le recunosc ca atare, a transmis joi o organizație neguvernamentală americană, relatează AFP, preluat Agerpres.

National Whistleblowers Center, ONG lansator de alerte, a studiat timp de cinci luni paginile de Facebook a 3.000 de utilizatori care "au dat like" sau au legături cu organizații considerate drept teroriste de către autoritățile americane.

Conform acestui ONG, grupurile jihadiste Stat Islamic și Al-Qaida sunt "în mod deschis" active pe Facebook, rețea ale cărei sisteme automate nu identifică întotdeauna conținuturile problematice.

Din start, algoritmii pot crea automat conținuturi, cum ar fi, spre exemplu, micile montaje "de amintiri" care reiau postări ale grupurilor în chestiune, ceea ce a determinat ONG-ul respectiv să considere că Facebook a creat fără să vrea conținuturi extremiste, pe care încearcă să le elimine totuși de pe platformă.

"Eforturile Facebook de a elimina (conținuturile legate de) terorism sunt slabe și ineficiente", conform ONG-ului, care scrie de asemenea că rețeaua de socializare "creează și promovează conținuturi (de acest tip) prin tehnologia sa".

National Whistleblowers Center spune că a depus o plângere la autoritatea americană de supervizare a Bursei, SEC, în numele unui "lansator de alertă" care a cerut să își păstreze anonimatul.

Contactată de AFP, compania Facebook a transmis că "elimină" conținuturile asimilabile cu "terorismul" la "un ritm mult mai ridicat decât acum doi ani".

Așa cum precizează de obicei, grupul a spus că nu pretinde că elimină toate conținuturile cu probleme, dar că face tot posibilul.

Facebook a eliminat săptămâna trecută conturi și conținuturi având legături cu mai multe figuri ale extremei drepte americane, cum ar fi Alex Jones, sau ale antisemitismului, cum ar fi Louis Farrakhan. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău