Rețea internațională de trafic de persoane, care exploata femei pentru prelevare ilegală de ovule sau ca mame surogat, destructurată în Grecia. Două moldovence, anunțate în căutare internațională

  • 11 August 2023 13:50
Rețea internațională de trafic de persoane, care exploata femei pentru prelevare ilegală de ovule sau ca mame surogat, destructurată în Grecia. Două moldovence, anunțate în căutare internațională

INTERPOL a destructurat o rețea internațională de trafic de persoane, care acționa în Grecia, dar avea victime din România, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia. Gruparea exploata femeile pentru prelevare ilegală de ovule sau le folosea ca mame surogat, fiind ținute în cel puțin 14 case. Din 2022, anchetatorii au probat 182 de cazuri de exploatare, dar rețeaua acționa încă din 2021. Nouă persoane au fost arestate, alți suspecți fiind dați în urmărire internațională.

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică anunță că, urmare a informațiilor inițiale primite de la Asociația RoOmenia – Voluntari în Europa și a datelor colectate din cercetări online, contribuit, alături de INTERPOL, la destructurarea unei rețele internaționale de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat, scrie news.ro

„Nouă persoane au fost arestate în Creta, printre care și o româncă, iar altele sunt date în urmărire internațională sub suspiciunea comiterii a cel puțin 10 infracțiuni: constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, mediere pentru adopția ilegală a unui minor, încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical, infracțiuni împotriva familiei, înșelarea pacienților cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică și încălcarea legislației privind medicația”, anunță organizația.

Potrivit acesteia, 30 de tinere din România, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate în scopul exploatării pentru prelevare de ovule și ca mamă surogat, multe fiind deja însărcinate, iar unele se aflau în ultimele săptămâni de sarcină. 

„O clinică medicală din Creta și personalul său sunt investigate pe fondul suspiciunilor că ar fi funcționat ca paravan și intermediari pentru adopții ilegale. Printre cele nouă persoane arestate se numără un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania care coordona grupul infracțional, medici, personalul clinicii, o femeie din România și două femei din Georgia. Alte două femei din Republica Moldova sunt date în urmărire internațională, în timp ce lucrările de cercetare pentru a se stabili întinderea activităților infracționale continuă. Gruparea avea o structură ierarhică specifică, cu activitate ilegală de lungă durată în comercializarea de ovule, fertilizarea în vitro și adopția ilegală de bebeluși”, a mai transmis organizația. 

Potrivit acesteia, grupul infracțional organizat recruta brokeri care, la rândul lor, trebuiau să recruteze tinere din străinătate și să le transporte în Creta unde urmau să fie exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat. 

„Gruparea acționa ca intermediar în adopțiile ilegale de bebeluși în schimbul unor sume mari de bani, în timp ce înșela sistematic victimele pretinzând în mod fals că le-au supus unei proceduri de transfer de embrioni. Tinerele erau ținute în cel puțin 14 case, într-un mediu închis și controlat, unde rămâneau însărcinate și apoi, contra cost, nășteau bebelușii. Prin exploatarea tinerelor, clinica satisfăcea cererile clienților din întreaga lume care erau cupluri ce nu puteau avea copii, bărbați singuri sau cupluri de același sex care nu îndeplineau cerințele legale pentru fertilizare în vitro”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului, cei mai mulți clienți proveneau din Grecia, Italia, Turcia și din unele state balcanice.

„Pentru a-și atinge scopul, membrii grupării criminale au efectuat o serie de fapte penale întocmind documente justificative false în scopul emiterii unei hotărâri judecătorești pentru persoanele care nu îndeplineau cerințele legale și, în cooperare cu alte clinici sau laboratoare medicale și medici, au falsificat documente medicale și certificate de naștere, precum și alte documente administrative. În cazurile părinților din țări în care era interzis procesul de obținere a unui copil obținut printr-o mamă surogat, grupul infracțional a ajutat la declararea nașterilor drept adopții internaționale”, a mai transmis organizația.

Venitul grupării de criminalitate organizată provenit din fiecare surogat era între 70.000 și 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puțin 70%.

Brokerii primeau între 3.000- 5.000 euro pentru fiecare mamă surogat pe care o aduceau și o taxă lunară de supraveghere până la naștere între 300-600 euro.

Autoritățile grecești au estimat că, din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare, însă din probe rezultă că rețeaua activa din 2021.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău