Restricții pentru companiile aeriene care efectuează curse din Italia și alte țări
-
10 Martie 2020 08:12
Începând cu 11 martie și până la sfârșitul lunii, operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea moldovenească, cu excepția apatrizilor și a cetățenilor străini cu domiciliul în Moldova, cu sau fără escală, din Italia, Iran, China și Coreea de Sud. Decizia a fost luată la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în contextul prevenirii importului și răspândirii infectării cu COVID-19, transmite IPN.
„Deci, noi nu închidem transportul aviatic pentru cetățenii Republicii Moldova. Era și propunerea de a interzice total, dar am analizat care sunt consecințele în așa caz, pentru că cetățenii noștri din Italia o să vină cu transportul terestru. Dacă are de venit, o să vină cu transport terestru, ceea ce înseamnă că 48 de ore, un grup de oameni, posibil contaminați, se vor afla într-un autobuz sau în alt mijloc de transport. Riscul este mai mare în asemenea cazuri”, a declarat premierul Ion Chicu la ședința, convocată luni seara la Guvern.
În ședință s-a discutat despre necesitatea unui proiect de lege pentru completarea Codului Contravențional și a Codului Penal care să prevadă sancțiuni pentru persoanele care declară informații false în fișele epidemiologice completate la intrarea în țară, precum și pentru persoanele care încalcă regimul de aflare în carantină, care răspândesc cu bună știință maladia sau infecția etc. Proiectul urmează să fie avizat în ședința cabinetului de miniștri de miercuri, iar apoi remis Parlamentului.
În contextul evoluției situației epidemiologice în România și Ucraina a fost discutată oportunitatea de a opri procesul educațional în școli începând cu miercuri, 11 martie, până duminică, 15 martie. Specialiștii din sănătate s-au pronunțat ca procesul educațional să nu fie oprit, menționând că elevii nu se află în grupul de risc. A fost luată decizia de a nu opri procesul educațional, această măsură fiind considerată disproporționată.
Ministrul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că situația din instituțiile de învățământ este monitorizată zilnic. În opinia sa, este prematur de a sista procesul didactic, însă o astfel de decizie poate fi adoptată oricând. Ministrul a mai spus că prezența copiilor la școala oferă o posibilitate mai bună de a-i supraveghea. Comisia va considera această măsură în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a anunțat despre anularea expoziției internaționale Moldagrotech, care era planificată pentru perioada 11-14 martie 2020. Decizia vine în contextul în care expoziția presupune prezența la eveniment a mai mult de o mie de persoane și sunt necesare măsuri de prevenire a răspândirii virusurilor care afectează sănătatea oamenilor, inclusiv, pentru prevenirea și controlul infecției cu COVID-19, pe teritoriul țării. Potrivit ministrului, la ultima ediție a expoziției au participat circa 17 mii de vizitatori.
Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a informat despre evoluția în starea persoanei infectate și a menționat că există progrese. În prezent sunt examinate în laborator testele pentru șapte cazuri suspecte. A fost transmis un apel către oamenii care intra în țară să completeze fișele epidemiologice standardizate, fapt necesar pentru a întreprinde măsuri operative în cazul de confirmare a infecției.
În cadrul ședinței a fost prezentată informația actualizată referitoare la evoluția situației epidemiologice în țară și măsurile întreprinse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19. Potrivit centrului European pentru Controlul Bolilor, până la 9 martie 2020 au fost raportate 109 695 cazuri de infecție cu COVID-19 confirmate clinic și 3 811 decese.