Restricții antiepidemice înăsprite la Berlin în perioada sărbătorilor

  • 10 Decembrie 2020 19:58
Restricții antiepidemice înăsprite la Berlin în perioada sărbătorilor

Guvernul regional din Berlin a cerut joi încetarea oricărei activități comerciale la sfârșitul lunii decembrie și începutul lui ianuarie, cu excepția supermarketurilor și farmaciilor, ceea ce înseamnă o înăsprire a restricțiilor antiepidemice în locul așteptatei relaxări a acestora în perioada sărbătorilor de iarnă, relatează Reuters și EFE, citate de Agerpres.

''Evoluția pandemiei de COVID-19 nu ne permite să ne gândim la relaxarea restricțiilor în vigoare, ci la înăsprirea lor'', a declarat primarul-guvernator al capitalei germane oraș-stat, Michael Muller. El a precizat că restricțiile preconizate ar urma să se aplice de pe 20 decembrie până cel mai devreme pe 10 ianuarie, dacă parlamentul regional va accepta această solicitare, care mai cuprinde și prelungirea vacanței școlare tot până pe 10 ianuarie.

După un relativ succes în ținerea sub control a valului epidemic din martie-aprilie, Germania se confruntă în al doilea val cu o creștere notabilă a contaminărilor și deceselor asociate COVID-19, înregistrând joi 23.679 de noi cazuri și 440 de noi decese.

Această țară este de șase săptămâni într-un lockdown parțial, cu barurile și restaurantele închise, dar centrele comerciale și școlile își continuă activitatea. Unele landuri au impus însă restricții mai severe, cum este cazul Bavariei, unde începând de miercuri se poate ieși din case numai pentru motive esențiale.

Și ministrul federal german al sănătății, Jens Spahn, a pledat joi pentru o înăsprire a restricțiilor antiepidemice. ''Este nevoie de o închidere de ansamblu a societății pentru noi toți, de asemenea în perioada din jurul anului nou'', a spus el în fața parlamentului.

La rândul său, directorul institutului german de boli infecțioase Robert Koch (RKI), Lother Wieler, a avertizat că situația epidemiologică s-a deteriorat în ultimele șapte zile și a cerut populației să evite călătoriile de Crăciun, estimând că este nevoie de o reducere a contactelor de cel puțin 60% pentru a diminua numărul contaminărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău