Responsabilul cu rangul cel mai înalt din Ministerul Apărării din Sri Lanka a demisionat

  • 25 Aprilie 2019 18:27
Responsabilul cu rangul cel mai înalt din Ministerul Apărării din Sri Lanka a demisionat

Responsabilul cu rangul cel mai înalt din Ministerul Apărării din Sri Lanka a demisionat joi în urma atacurilor jihadiste comise duminică și care s-au soldat cu 359 de morți, a anunțat o sursă ministerială, relatează AFP.

Hemasiri Fernando, secretar al apărării, i-a prezentat scrisoarea sa de demisie președintelui Maithripala Sirisena, care este de asemenea ministrul apărării. ''El i-a comunicat președintelui că acceptă responsabilitatea'' eșecului forțelor de securitate înainte de atacuri, a declarat sursa citată sub rezerva anonimatului.

Statul Sri Lanka și-a recunoscut 'eșecul' în misiunea sa de a asigura securitatea națională, în ciuda faptului că a primit informații importante de la serviciile de informații. Acestea indicau faptul că o mișcare islamistă radicală se pregătea să comită atacuri.

La 11 aprilie, șeful poliției din Sri Lanka a scris o notă de avertizare potrivit căreia mișcare National Thowheeth Jama'ath (NTJ) pregătea atacuri sinucigașe împotriva unor 'biserici emblematice'. Acest avertisment s-a bazat pe elemente furnizate de serviciile de informații indiene, a declarat joi o sursă apropiată dosarului.

Documentul a fost trimis mai multor oficialități, dar nu și premierului sau ministrului adjunct al Apărării, în contextul unui conflict deschis între președintele Sirisena și premierul Ranil Wickremesinghe.

Aceștia din urmă încearcă să se sustragă răspunderii dând vina unul pe celălalt. O luptă pentru putere ar explica parțial lipsa de acțiune a statului în fața acestor atacuri revendicate de organizația jihadistă Statul Islamic (SI), apreciază analiștii.

''În mod clar există un eșec în comunicarea cu serviciile de informații. Guvernul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru că dacă informațiile ar fi fost transmise persoanelor potrivite, aceasta ar fi putut să evite sau să reducă amploarea acestor atacuri', a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, adjunctul ministrului Apărării, Ruwan Wijewardene.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău