Republicanii din Senatul SUA au blocat pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel

  • 08 Februarie 09:04
Republicanii din Senatul SUA au blocat pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel

Între certurile interne ale republicanilor și conflictul cu președintele Joe Biden, Congresul american a fost din nou paralizat miercuri, incapabil să valideze un pachet financiar pentru Ucraina sau Israel, comentează AFP, citat de Agerpres.

Senatorii au respins, pe 7 februarie, un text care ar fi deblocat noi fonduri pentru aceste două țări aflate în război și ar fi reformat sistemul migratoriu al Statelor Unite, deși au fost negocieri dure luni de zile.

Sub presiunea lui Donald Trump, care încă păstrează un control enorm asupra trupelor sale în Congres, majoritatea republicanilor au votat în cele din urmă împotrivă – chiar și cei care l-au susținut inițial.

Senatul ar urma să-și încerce din nou norocul cu un alt text al cărui rezultat este mai incert. Este vorba despre același proiect de lege ca și primul, pur și simplu fără reforma migratorie.

Statele Unite, principalul susținător militar al Ucrainei, cu peste 110 miliarde deja deblocate de Congres, se luptă de luni de zile să trimită noi fonduri Kievului.

Statul major democrat, la conducere în Senat, explorează o serie de scenarii pentru a valida acest ajutor cu orice preț.

Dar riscul rămâne de fiecare dată același: ca aceste inițiative să se lovească de un zid de parlamentari trumpiști, majoritari în Camera Reprezentanților, și care refuză să deblocheze cel mai mic cent în plus pentru Kiev, în ciuda cererilor repetate ale lui Joe Biden.

Or, pentru a fi promulgat, acest ajutor trebuie să fie adoptat de ambele camere ale Congresului american.

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba, care de luni de zile presează Statele Unite să trimită noi fonduri pentru a contracara Rusia, a regretat miercuri situația "confuză".

"Ieri seară, am primit de la Washington un raport final despre posibilele scenarii, iar unele dintre ele sunt demne de thrillere", a declarat Kuleba. "Totul este foarte confuz, depinde de mulți factori și poate merge la dreapta sau la stânga sau drept înainte", a adăugat el.

Eșecul adoptării de noi fonduri ar fi o mare dezamăgire pentru Ucraina, a cărei contraofensivă din vară a eșuat în mare măsură.

Ar fi, de asemenea, un înfrângere importantă pentru Joe Biden în fața partenerilor săi europeni, care la 1 februarie au aprobat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău