Republica Moldova-România, cinci ani de Parteneriat Strategic

  • 27 Aprilie 2015 10:24
Republica Moldova-România, cinci ani de Parteneriat Strategic

Declarație de presă comună a miniștrilor afacerilor Externe ai Republicii Moldova și României, la aniversarea a 5 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Se împlinesc astăzi, 27 aprilie 2015, cinci ani de la semnarea, la București, de către președinții României și Republicii Moldova, a Declarației Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova - document ce fixează cadrul și prioritățile de dezvoltare, pe termen mediu, a relației privilegiate dintre cele două state.

La momentul semnării sale, Declarația Comună a reprezentat expresia cea mai elocventă a transformărilor democratice din Republica Moldova, care au imprimat un suflu nou, dinamic și proaspăt, în relația bilaterală, reconstruită din acel moment în jurul idealului comun al reintegrării depline și definitive a Republicii Moldova în familia europeană. Documentul a răspuns în egală măsură așteptărilor cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului, de revenire a dialogului politic în albia sa firească, încadrată de reperele esențiale ce definesc patrimoniul cultural și civilizațional comun.

Primul bilanț de etapă al Parteneriatului Strategic bilateral, la cinci ani de la instituire, este extrem de rodnic. În acest scurt răstimp, Republica Moldova a negociat, a semnat și a început deja să aplice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – document care pune bazele unei integrări aprofundate, politice și economice, în spațiul comunitar. Fonduri sporite devin disponibile pentru modernizarea economiei, pentru investiții în infrastructură și servicii publice, pentru conservarea tradițiilor și patrimoniului, pentru o viață mai bună pentru fiecare cetățean. Producătorii agricoli din Republica Moldova pot de acum înainte vinde fructe și legume pe piața Uniunii, într-o perioadă în care accesul acestora pe unele din piețele tradiționale este blocată de decizii motivate politic. Noile standarde și reglementări economice care vor fi aplicate în Republica Moldova vor ajuta la atragerea de investiții, la crearea de locuri de muncă, la consolidarea prosperității la nivelul întregii societăți. Cetățenii Republicii Moldova circulă, de un an deja, fără vize în spațiul european – o reușită încă neegalată în rândul partenerilor estici ai Uniunii Europene. Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni la 27 august 2014 este o probă grăitoare în plus a dinamismului cooperării bilaterale, un pas spre racordarea strânsă a Republicii Moldova la spațiul european, în beneficiul cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Toate aceste rezultate se datorează angajamentului comun din partea Chișinăului și Bucureștiului, muncii neobosite a experților din ambele state, sprijinului cetățenilor Republicii Moldova.

Aceste energii comune au fost catalizate și puse în valoare de spiritul de parteneriat care a ghidat în acești ultimi cinci ani cooperarea României cu Republica Moldova. De o parte, sprijinul politic și tehnic al României s-a dovedit decisiv, în multe momente-cheie, pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova. De cealaltă parte, acțiunea hotărâtă a Chișinăului în urmărirea obiectivelor sale europene a oferit României argumente solide, convingătoare pentru susținerea idealului european al Republicii Moldova.

Reușitele obținute pe traseul european au plasat Republica Moldova în poziția de fruntaș al Parteneriatului Estic.

Acest bilanț pozitiv reprezintă un motiv de firească bucurie, dar mai ales un îndemn la acțiune neîncetată, la eforturi reînnoite, pentru consolidarea drumului care duce spre confirmarea așteptărilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova. Acest drum include, ca etape esențiale, aprofundarea reformelor democratice, garantarea libertăților fundamentale, consolidarea statului de drept, edificarea unei justiții independente și funcționale, modernizarea instituțiilor statului în spiritul respectului față de cetățean, construirea unui mediu economic competitiv, echitabil și transparent, care să răsplătească munca și inovația.

La împlinirea a cinci ani de Parteneriat Strategic, reafirmăm angajamentul nostru deplin și neabătut pentru atingerea acestor obiective comune, pentru promovarea cursului european al Republicii Moldova și obținerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău