Republica Moldova va fi reprezentată de 6 sportivi la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

  • 19 August 2021 08:23
Republica Moldova va fi reprezentată de 6 sportivi la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Sportivii basarabeni sunt pregătiți să participle la Jocurile Paralimpice, care se vor desfășura în perioada 24 august – 5 septembrie la Tokyo. Republica Moldova va fi reprezentată de 6 sportivi: doi la judo, doi la atletism și doi la powerlifting, scrie TVR Moldova.

Unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din lot este judocanul Oleg Crețul, în vârstă de 46 de ani. El este nevăzător și are în palmares trei participări la Jocurile Paralimpice și una la Olimpiada de la Atlanta din 1996. Oleg este medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Atena din 2004 și campion la Beijing în 2008. El este de patru ori campion mondial și triplu campion European. A obținut aceste performanțe în selecționata paralimpică a Federației Ruse, iar acum vrea să aducă o medalie și pentru Republica Moldova.

OLEG CREȚU, campion paralimpic la judo: „Eu sunt moldovean, desigur că vreau să aduc o medalie și pentru țara mea. Mă pregătesc și fac totul pentru a atinge acest scop. Nu voi pleca din acest sport, până nu voi obține o medalie.”

Un alt judocan care ne va reprezenta la Jocurile Paralimpice de la Tokyo este Ion Basoc. Sportivul în vârstă de 23 de ani și-a pierdut vederea în urmă cu 3 ani.

ION BASOC, judocan: „Vreau să vin acasă cu un rezultat bun, pentru că am avut un cantonament destul de greu. Am fost în munți, în Georgia și cred că sunt în formă. Sper să fiu gata psihologic și să mă pot lupta destul de bine pe covor.”

Sportivii cu dizabilități fac mari eforturi la antrenament. Vitalie Gligor, antrenorul judocanilor dar și prim-vicepreședinte al Comitetului Paralimpic din Republica Moldova recunoaște că autoritățile ar trebui să aibă mai multă grijă față de sportivi.

VITALIE GLIGOR, prim-vicepreședinte al Comitetului Paralimpic: „Ei depun un efort mult mai mare pentru a se antrena. Înafară de faptul că ei vor să se antreneze, ei trebuie să depășească și niște bariere pentru a-și îndeplini visele. Cât de greu îi este unui sportiv nevăzător să se deplasaze la antrenamente, să se îmbrace, să mănânce. Tot timpul trebuie să-I însoțească cineva.”

Alături de judocanii Oleg Crețul și Ion Basoc, la Tokyo vor participa Oxana Spătaru și Vladimir Butucea, la atletism, și Denis Raiul și Larisa Marinenkova, în proba de powerlifting.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău