Republica Moldova va avea un Registru național al calificărilor

  • 05 Decembrie 2018 18:22
Republica Moldova va avea un Registru național al calificărilor

Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la instituirea Registrului național al calificărilor, care reprezintă un sistem informațional automatizat, independent și eficient de înregistrare, dezvoltare și actualizare a calificărilor. De asemenea, Registrul este un instrument de asigurare a calității formării profesionale, a transparenței și a lizibilității învățământului profesional tehnic și superior în raporturile cu piața muncii, informează MOLDPRES.

În Registru vor fi înregistrate calificările din Cadrul național al calificărilor din Republica Moldova. Cadrul național al calificărilor din Republica Moldova (CNCRM) reprezintă un sistem național de calificări unic, care cuprinde toate nivelurile și formele de învățământ, precum și este orientat spre satisfacerea unor necesități concrete în cadre calificate ale pieței  forței de muncă. De asemenea, sprijinirea politicilor și strategiilor naționale în domeniul educației și formării profesionale, în corespundere cu politicile europene în acest domeniu.

Crearea Registrului național al calificărilor este determinată de lipsa unui sistem unic de informare cu referire la calificările CNCRM, a unei sistematizări a calificărilor profesionale naționale în funcție de nivelurile de calificare și domeniile de formare profesională. Totodată lipsesc informațiile structurate privind rezultatele învățării la programele de formare profesională oferite de instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior. Este limitat accesul publicului larg la informația structurată cu privire la furnizorii serviciilor de formare profesională și calificările profesionale oferite de către aceștia.

Controlul asupra modului de ținere a Registrului național al calificărilor se efectuează de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău