Republica Moldova va avea acces la bazele de date Europol

  • 18 Decembrie 2014 16:31
Republica Moldova va avea acces la bazele de date Europol

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a semnat la 18 decembrie un Acord de Cooperare Operațională și Strategică cu Europol, organizație de combatere a criminalității la nivel european.

Ca urmare, Republica Moldova va avea acces nelimitat la bazele de date ale Europol, iar polițiștii moldoveni vor putea fi antrenați în cadrul unor operațiuni comune cu cei europeni. 

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a declarat că semnarea acordului cu Europol a fost precedată de efortul de securizare a datelor cu caracter personal în Republica Moldova. Beneficiile acestui acord vor fi reciproce, a subliniat Dorin Recean.

”Un alt aspect foarte important este accesul poliției din Republica Moldova, dar și a altor instituții la competențele dezvoltate în cadrul Europol. Acest acord operațional asigură acces total la resursele Europolului, în același timp obligă poliția Republicii Moldova să împartă informația pe care o colectează”, a menționat Dorin Recean.

”Ne-am asigurat că vom oferi acces la datele noastre unor parteneri de încredere, atât din cadrul Uniunii Europene, cât și din afara ei”, a subliniat directorului Europol, Rob Wainwright, aflat la Chișinău, cu ocazia semnării acestui acord.

”Am semnat acest acord doar pentru că am rămas mulțumiți de reformele implementate în domeniul securizării datelor. Acum Republica Moldova are acces nelimitat la datele noastre, iar polițiștii moldoveni vor putea participa alături de noi în domenii precum combaterea crimelor cibernetice, traficul de persoane și de droguri”, a declarat Rob Wainwright.

În anul 2014 au fost desfășurate trei operațiuni comune ale polițiștilor moldoveni cu Europol. Este vorba despre o operațiune de combatere a contrabandei cu țigări, una de combatere a falsificării actelor de identitate  și alta legată de crima organizată care avea în vizor cetățeni ai Republicii Moldova și Ucraina aflați în țările Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău