Experți | R.Moldova trebuie să impulsioneze discuțiile cu România pentru a urgenta proiectele energetice comune care i-ar asigura securitatea și alternative în acest sector

  • 13 Decembrie 2021 13:36
Experți | R.Moldova trebuie să impulsioneze discuțiile cu România pentru a urgenta proiectele energetice comune care i-ar asigura securitatea și alternative în acest sector

Republica Moldova trebuie să impulsioneze discuțiile cu România pentru a urgenta proiectele energetice comune care i-ar asigura securitatea și alternative în acest sector, sunt de părere experții în domeniu. Aceștia menționează că vizita la București a vicepremierului Andrei Spânu, anunțată pentru această săptămâna, ar trebui să fie un bun pretext pentru conectarea sistemului electroenergetic moldovenesc la cel european, via România, transmite Radio Chișinău.

Andrei Spânu urmează să meargă săptămâna aceasta la București pentru a discuta mai multe proiecte energetice. Potrivit expertului în energetică Sergiu Ungureanu, inițiativele comune cu România, în special cele privind interconectarea gazieră, dar și a rețelelor de energie electrică sunt extrem de importante pentru securitatea Republicii Moldova.

„În primul România ar putea contribui la asigurarea securității energetice, cel puțin prin asigurarea unei alternative care ar permite o altă abordarea și limitarea dependenței de o singură sursă. Vorbim atât de interconectarea în domeniul gazului - gazoductul Iași-Chișinău, cât și de interconectarea rețelelor electrice.”

De aceeași părere este și analistul politic Ion Tăbârță. Acesta a declarat pentru Radio Chișinău că Republica Moldova, la rândul sau, trebuie să fie un partener corect și predictibil și să depășească rezistența atât internă, cât și externă, la dezvoltarea proiectelor de interconectare energetică cu rețelele românești și, respectiv, cele europene.

„Aici, în interiorul Republicii Moldova, a fost mereu o rezistență - fie din partea Rusiei, care nu-și dorește ca Republica Moldova să-și fortifice securitatea energetică, fie că anumiți factori interni au opus rezistență atât în privința gazoductului, cât și a liniilor de energie electrică.”

Amintim că subiectul securității energetice este tot mai des pus în discuție în urma crizei din această toamnă, când Republica Moldova a fost la un pas de a fi deconectată de la alimentarea cu gaz de către concernul rus Gazprom, iar prețul a crescut semnificativ, în contextul evoluțiilor pe piețele externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
5
Mon
7
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău