Republica Moldova și Ucraina se așteaptă să obțină statut de țări candidate la aderare în cadrul summit-ului Uniunii Europene. Decizia va fi anunțată în această seară

  • 23 Iunie 2022 12:22
Republica Moldova și Ucraina se așteaptă să obțină statut de țări candidate la aderare în cadrul summit-ului Uniunii Europene. Decizia va fi anunțată în această seară

Republica Moldova și Ucraina se așteaptă să obțină astăzi statut de țări candidate la aderare în cadrul summit-ului Uniunii Europene care se desfășoară astăzi și mâine la Bruxelles. Decizia va fi anunțată în această seară și va fi una conform așteptărilor, transmite Cristina Popușoi, reporter Radio Chișinău de la Bruxelles.

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene se vor întruni în două ore pentru a discuta acordarea statutului de țări candidate la blocul comunitar pentru Republica Moldova și Ucraina.

Decizia va fi anunțată în această seară, dar surse de la Bruxelles spun că cele două țări vor primi statutul care le va apropia și mai mult de Uniunea Europeană.

În scurtele declarații pentru presă din această dimineață, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus, cu referire, la Moldova și Ucraina, că este o decizie geopolitică într-un moment decisiv pentru Uniunea Europeană.

Este un moment decisiv pentru Uniunea Europeană. Este o decizie geopolitică pe care o vom lua astăzi și sunt încrezător că vom oferi statut de candidate pentru Ucraina și Moldova și vom exprima o perspectivă europeană clară pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova”.

Tot în această dimineață, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a spus că speră că astăzi va fi oferit statut de candidat la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, precizând că acest lucru se întâmplă într-un moment istoric, în timp de război.

Aici, la Bruxelles de unde transmitem, atmosfera este una intensă. Cei mai mulți jurnaliști și politicieni sunt în expectativa unor decizii pozitive pentru Republica Moldova și Ucraina. Sunt mulți jurnaliști veniți să reflecte deciziile summit-ului.

Securitatea edificiului Consiliului European este asigurată de mai mulți polițiști, iar în jurul clădirii sunt amplasate mai multe bariere, sub formă de arici antitanc.

Tot astăzi la Bruxelles are loc și summitul Balcanilor de Vest. Șase state din Balcanii occidentali așteaptă de mai mulți ani aderarea la Uniunea Europeană, însă așa cum au recunoscut și liderii europeni, acest proces din păcate stagnează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău