Republica Moldova și Ucraina au stabilit pentru anul viitor 60 de mii de autorizații pentru transportul rutier de mărfuri

  • 09 Decembrie 2021 13:42
Republica Moldova și Ucraina au stabilit pentru anul viitor 60 de mii de autorizații pentru transportul rutier de mărfuri

Republica Moldova și Ucraina au stabilit, pentru anul 2022, cota de 60 de mii de autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri, cu posibilitatea negocierii cotelor suplimentare pe parcursul anului, în baza indicilor schimburilor comerciale între state. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul Comisiei mixte moldo-ucrainene în domeniul transportului rutier internațional, desfășurată recent, în format online, transmite MOLDPRES.

Referitor la transportul rutier de persoane, părțile au decis organizarea unei ședințe la nivel de experți în primul trimestru al anului 2022, pentru inventarierea rețelei de rute regulate între Republica Moldova și Ucraina. Pentru transportul ocazional de persoane, contingentul preliminar pentru anul 2022 va constitui 2200 de autorizații, scrie sursa citată.

De asemenea, părțile au convenit asupra inițierii negocierilor unui nou Protocol de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind traficul rutier internațional din 20 martie 1993, în vederea liberalizării transportului de mărfuri între ambele state.

“În ceea ce ține de problemele cu care se confruntă operatorii de transport moldoveni în cadrul procedurilor de control pe teritoriul Ucrainei, Chișinăul a solicitat soluționarea problemei privind imposibilitatea conducătorilor auto de a lua cunoștință cu procesele-verbale de contravenție la momentul întocmirii acestora, precum și refuzul din partea autorităților de control de a elibera un exemplar al procesului-verbal. Partea ucraineană a informat că, până la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, este planificată introducerea unor noi formulare a proceselor verbale, care prevăd prezența unui al doilea exemplar, pentru a fi înmânat conducătorului auto la momentul întocmirii”, indică Agenția Națională Transport Auto (ANTA).

Membrii comisiei au menționat dinamica pozitivă a fluxurilor de export și import de mărfuri în anul 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Ucraina este pe locul patru la indicii importului și locul cinci - la exportul mărfurilor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău