Republica Moldova și Rusia ar putea fi condamnate din nou la CtEDO din cauza încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană

  • 28 Mai 2021 11:38
Republica Moldova și Rusia ar putea fi condamnate din nou la CtEDO din cauza încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană

Republica Moldova și Federația Rusă ar putea fi condamnate într-un nou dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană. De această dată este vorba despre interdicțiile impuse de autoritățile separatiste unui fost apărător din partea Asociației Promo-Lex, Alexandru Zubco. Din această cauză, el nu-și poate vedea familia stabilită în stânga Nistrului, informează organizația.

Alexandru Zubco a fost apărător și avocat al locuitorilor din regiunea transnistreană, delegat de Asociația Promo-Lex. În anul 2014, autoritățile separatiste i-au impus unele interdicții, iar spre sfârșitul anului a existat riscul să fie arestat în timp ce încerca să intre în regiune. De atunci, Alexandru Zubco nu poate merge în regiunea transnistrană, de unde este originar, pentru a-și vizita rudele.

Acesta a atacat interdicțiile la CEDO, care a comunicat cazul, urmând ca Guvernul să-și prezinte punctul de vedere.

Reprezentantul Asociației Promo-Lex, Vadim Vieru, a menționat că din 2015 toți apărătorii și avocații asociației au interdicția de a intra în regiune, fiind deschis chiar și un dosar penal. Potrivit acestuia, și Federația Rusă a impus interdicții similare, iar KGB-ul transnistrean împiedică orice acțiuni sau activități care vizează respectarea drepturilor omului.

Potrivit lui Vadim Vieru, deși autoritățile de la Chișinău nu controlează efectiv regiunea, acestea nici nu ar fi depus suficiente eforturi pentru a anula interdicțiile respective.

Amintim că CEDO a condamnat în mai multe rânduri Republica Moldova și Federația Rusă pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Cel mai răsunător caz a fost cel al grupului Ilașcu. În 2004, Curtea de la Strasbourg a găsit vinovată Rusia pentru încarcerarea ilegală a membrilor grupului. CEDO a condamnat Rusia și într-un dosar al deținătorilor de terenuri din dreapta Nistrului cărora le este interzis accesul de autoritățile separatiste, precum și în cazul școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Rusia nu recunoaște în ultimul timp deciziile de condamnare de către CEDO în dosarele care vizează regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău