Republica Moldova și Cehia vor realiza mai multe proiecte investiționale

  • 20 Martie 2013 13:17
Republica Moldova și Cehia vor realiza mai multe proiecte investiționale

Republica Moldova și Cehia vor realiza mai multe proiecte investiționale în următorii ani, au convenit la Chișinău reprezentanții celor două guverne, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comisiei moldo-cehe pentru cooperare economică.

Cehia susține parcursul european al Republicii Moldova și semnarea Acordului de comerț liber cu Uniunea Europeană.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de colaborarea în agricultură, industrie, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, a anunțat ministrul adjunct al economiei, Octavian Calmâc, care a precizat că în ultimii ani s-au intensificat considerabil contactele între cele două părți. El a subliniat importanța preluării experienței Cehiei în mai multe domenii, în special în ceea ce privește standardele și evaluarea producției agricole. Părțile au convenit ca în anii următori să elaboreze proiecte investiționale, a declarat Octavian Calmâc.

Relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Cehia au crescut de peste 60 de ori în ultimele două decenii, a remarcat ministrul adjunct al Industriei și Comerțului al Cehiei, Milan Hovorka. El a subliniat că țara sa sprijină semnarea, cât mai repede, a Acordului de liber schimb dintre Republiuca Moldova și Uniunea Europeană și parcursul european al Chișinăului.

”Cehia este unul dintre statele care susțin Republica Moldova în procesul de extindere a Uniunii Europene, precum și eforturile autorităților de la Chișinău de a obține statutul de membru cu drepturi depline a comunității europene. Noi suntem siguri că Acordul de comerț liber dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va semnat cu succes” a declarat ministrul adjunct al Industriei și Comerțului al Cehiei, Milan Hovorka.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Cehia a fost de aproximativ 82 de milioane de dolari anul trecut, în creștere cu peste 15% față de 2011. Republica Moldova a exportat în Cehia mărfuri în valoare de 17 milioane de dolari, în creștere cu 50 la sută și a importat în valoare de 65 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău