Republica Moldova şi Cehia vor realiza mai multe proiecte investiţionale

  • 20 Martie 2013 13:17
Republica Moldova şi Cehia vor realiza mai multe proiecte investiţionale

Republica Moldova şi Cehia vor realiza mai multe proiecte investiţionale în următorii ani, au convenit la Chişinău reprezentanţii celor două guverne, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comisiei moldo-cehe pentru cooperare economică.

Cehia susţine parcursul european al Republicii Moldova şi semnarea Acordului de comerţ liber cu Uniunea Europeană.

În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte ce ţin de colaborarea în agricultură, industrie, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, a anunțat ministrul adjunct al economiei, Octavian Calmâc, care a precizat că în ultimii ani s-au intensificat considerabil contactele între cele două părţi. El a subliniat importanţa preluării experienţei Cehiei în mai multe domenii, în special în ceea ce priveşte standardele şi evaluarea producţiei agricole. Părţile au convenit ca în anii următori să elaboreze proiecte investiţionale, a declarat Octavian Calmâc.

Relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Cehia au crescut de peste 60 de ori în ultimele două decenii, a remarcat ministrul adjunct al Industriei şi Comerţului al Cehiei, Milan Hovorka. El a subliniat că țara sa sprijină semnarea, cât mai repede, a Acordului de liber schimb dintre Republiuca Moldova şi Uniunea Europeană şi parcursul european al Chișinăului.

”Cehia este unul dintre statele care susţin Republica Moldova în procesul de extindere a Uniunii Europene, precum şi eforturile autorităţilor de la Chișinău de a obţine statutul de membru cu drepturi depline a comunității europene. Noi suntem siguri că Acordul de comerţ liber dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova va semnat cu succes” a declarat ministrul adjunct al Industriei şi Comerţului al Cehiei, Milan Hovorka.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Cehia a fost de aproximativ 82 de milioane de dolari anul trecut, în creştere cu peste 15% față de 2011. Republica Moldova a exportat în Cehia mărfuri în valoare de 17 milioane de dolari, în creştere cu 50 la sută şi a importat în valoare de 65 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
3,9 °C
câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,44 m/s
Sun
3 °C
Mon
3 °C
Tue
5 °C
Wed
6 °C
Thu
3 °C

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău