Republica Moldova și Bulgaria au semnat un contract de livrare a gazelor naturale

  • 27 Octombrie 2022 16:00
Republica Moldova și Bulgaria au semnat un contract de livrare a gazelor naturale

Astăzi, 27 octombrie, Republica Moldova și Bulgaria au semnat în cadrul unei ceremonii, un contract de livrare a gazelor naturale prin intermediul rețelelor de transport de gaz ale „Bulgartransgaz", transmite Radio Chișinău.

Din partea R. Moldova pentru compania de stat Energocom a semnat Vadim Bânzari, directorul general interimar, iar pentru Bulgartransgaz – Vladimir Malinov, director executiv. 

Rep. Moldova va putea primi gaze naturale din Bulgaria printr-o conductă internațională, ca urmare a contractului semnat la Chișinău între Energocom și compania bulgară de transport BulgarTransgaz. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu la conferința de presă comună cu președintele bulgar Rumen Radev aflat în vizită în Rep. Moldova.

Maia Sandu a spus că Rep. Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică de la independență încoace, iar resursele energetice sunt folosite pe post de arme. Șefa statului a subliniat că accesul la surse alternative va consolida independența energetică și va ajuta ca Rep. Moldova să fie mai rezilientă în actuala criză. 

„Scopul nostru este să rămânem uniți și să construim un viitor prosper și pașnic, iar viitorul nostru e în Uniunea Europeană alături de Bulgaria și alte țări. Trecem prin cea mai gravă criză energetică de la Independență încoace și nu mai există nicio îndoială că resursele energetice sunt folosite pe post de arme care să ne submineze statul și încă fragila noastră democrație. Salut semnarea contractului dintre Energocom și compania de transport a gazelor naturale Bulgartransgaz. Accesul la surse alternative ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev a menționat că semnarea contractului este un pas important pentru Rep. Moldova și că aceste două țări sunt legate tradițional de prietenie și încredere de secole.  Totodată Rumen Radev s-a referit la provocările comune ale celor două țări în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

Atât Bulgaria cât și Rep. Moldova sunt în fața unor probleme mari și încercări ca urmare a războiului din Ucraina în domeniul securității, dar și în domeniul economiei ca urmare a întreruperii lanțurilor logistice, a inflației și creșterii prețurilor. Vom putea face față acestor încercări doar dacă vom lucra solidar iar contractul semnat astăzi este un pas important în acest sens”, a declarat  Rumen Radev.

Președintele Bulgariei Rumen Radev a salutat obținerea de către Rep. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. El a promis susținerea țării sale pentru parcursul european al Chișinăului.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău