Republica Moldova se încadrează treptat în spațiul european al competențelor profesionale

  • 23 Martie 2023 10:36
Republica Moldova se încadrează treptat în spațiul european al competențelor profesionale

În premieră, Republica Moldova a participat, în calitate de țară candidat pentru aderarea la UE, la Directoratul General pentru Formare Profesională, care a avut loc între 21-22 martie, curent, în Suedia. Țara noastră a fost reprezentată la acest eveniment de secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Galina Rusu, anunță Ministerul Educației și Cercetării.

Discuțiile s-au axat pe rolul educației și formării profesionale în furnizarea de competențe într-o economie competitivă; adaptarea conținuturilor și a ofertei educaționale pentru a satisface nevoile de calificare care se schimbă rapid în viața profesională; măsurile care trebuie luate pentru a satisface nevoile de formare a adulților și a facilita perfecționarea și recalificarea acestora. De asemenea, s-a discutat despre competențele de care au nevoie profesorii și formatorii pentru a preda eficient conținuturile educaționale. 

În cadrul întrunirii s-a vorbit și despre inițiativa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a numi 2023 Anul european al competențelor. Această măsură are rolul să  încurajeze toți adulții apți de muncă să participe la programe de formare profesională inițială sau continuă, să conștientizeze că învățarea pe tot parcursul vieții este răspunsul direct la provocările economice, climatice și sociale.

În intervenția sa, Galina Rusu a făcut referință la documentele de politici, aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, cu privire la: învățământul dual, validarea competențelor obținute în context nonformal și informal, formarea profesională a adulților din perspectiva formării competențelor, perfecționării, specializării, recalificării. 

Evenimentul a fost organizat de către Președinția Suedeză a Consiliului Uniunii Europene și Directoratul General pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune al Comisiei Europene, și a întrunit delegații oficiale a țărilor membre UE și a țărilor candidate, precum și reprezentanți ai Centrului European pentru dezvoltarea formării profesionale (Cedefop) și ai Fundației Europene de Formare (ETF). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău