R. Moldova se confruntă în prezent cu un deficit acut de apă, cauzat de lipsa precipitațiilor și de poluarea râurilor
-
22 Martie 2023 13:20
Republica Moldova se confruntă în prezent cu un deficit acut de apă, cauzat de lipsa precipitațiilor și de poluarea râurilor. În contextul încălzirii globale, asigurarea cu surse de apă sigură și sanitație adecvată este vitală pentru sustenabilitatea mediului, incluziunea socială și dezvoltarea economică, au declarat pentru Radio Chișinău reprezentanți ai Ministerului Mediului în contextul Zilei Mondiale a Apelor, scrie Radio Chișinău.
În Rep. Moldova, până în 2030, cererile pentru alimentare cu apă potabilă ar putea depăși cu 40% cantitatea de resurse disponibile, iar râurile mici sunt poluate și riscă să piardă din suprafață din cauza secetei, a spus pentru Radio Chișinău, consultanta Direcției pentru politici de management integrat al resurselor de apă din cadrul Ministerului Mediului, Anna Casuța:
„Cererea de apă până în anul 2030 ar putea depăși cu 40% efectivul real a resurselor de ape care este disponibil, din punct de vedere cantitativ . (n.r., din punct de vedere calitativ) dacă ne referim la râurile mari, și aici ne referim la râurile Nistru și Prut, atunci calitatea apei ale acestor râuri se încadrează în clasele de la 1 la 3 în dependență de râul care este supus monitoringului, la râurile mici și mijlocii – calitatea apei este 4 (n.r. poluată). Încercăm prin diferite campanii de sensibilizare a populației – acțiunile pe care le vom întreprinde pe acest segment, în anii viitori ne vor arăta și rezultate”, spune Anna Casuța.
Șeful Direcției managementul resurselor de apă de la Agenția Apele Moldovei, Alexandru Cojocari, subliniază că agenția primește tot mai multe apeluri de alertare a nivelului scăzut de ape din râurile din Rep. Moldova:
„Situația actuală din Rep. Moldova este următoarea, în principiu apele râurilor sunt poluate. Acest fapt se datorează educației pe care o avem noi oamenii, populația. Suntem în contextul schimbărilor climatice, avem un deficit de resurse de ape semnificativ. Deseori agenția primește apeluri precum că râurile sunt secate, precipitațiile sunt în cantități minimale”, a declarat Alexandru Cojocari.
Autoritățile de mediu îndeamnă populația să întreprindă măsuri adecvate privind protecția și utilizarea durabilă a resurselor de apă și să se concentreze pe schimbarea modului în care folosește, consumă și gestionează apă.