Republica Moldova se confruntă cu o secetă gravă. Ministerul Mediului face apel la restricționarea furnizării și consumului de apă

  • 27 Iulie 2022 14:04
Republica Moldova se confruntă cu o secetă gravă. Ministerul Mediului face apel la restricționarea furnizării și consumului de apă

Republica Moldova se confruntă cu o secetă gravă, atenționează Ministerul Mediului, care recomandă chiar livrarea apei pe ore.

Reprezentanții Ministerului fac apel către operatorii care furnizează serviciul de alimentare cu apă să revadă graficele și după caz să introducă livrarea apei pe ore. Una dintre opțiuni este ca furnizarea de apă să fie întreruptă în intervalul orar 09:00 - 12:00 și 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.

De asemenea, autoritățile de mediu recomandă să fie ajustată presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Oamenii sunt îndemnați să folosească apa rațional. Agricultorii sunt chemați între altele să se asigure cu rezerve de apă în perioadele în care resursele sunt limitate prin umplerea bazinelor de acumulare a apei pentru irigare și să facă irigarea pe timp de noapte.

Agenții economici, dar și cetățenii sun îndemnați să renunțe la utilizarea fântânilor arteziene, spălarea mașinilor sau udarea gazonului.

Republica Moldova se află sub mai multe avertizări Cod roșu, portocaliu și galben de secetă. Mai multe râuri mici seacă, iar în cele mari debitul apei este în scădere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău