Republica Moldova rămâne restanțieră pe mai multe domenii

  • 17 Februarie 2015 13:50
Republica Moldova rămâne restanțieră pe mai multe domenii

Republica Moldova rămâne restanțieră la implementarea planului de acțiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Potrivit ultimului raport de monitorizare a modului de  implementare a Acordului de asociere, făcut public astăzi, Chișinăul mai are de lucrat în domeniile combaterii corupției, justiției, drepturilor fundamentale ale omului și cel social-economic. 

Potrivit raportorilor, Chișinăul înregistrează restanțe considerabile în procesul de implementare a strategiei de reformare a justiției și combaterii corupției. Reformarea organelor Procuraturii la fel rămâne o restanță majoră, deopotrivă cu elaborarea normelor de conduită și integritate în cadrul organelor de ocrotire a normelor de drept.

De asemenea, susține directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă "ADEPT", Igor Boțan, Republica Moldova întâmpină dificultăți și în ceea ce ține de respectarea, protejarea și asigurarea drepturilor fundamentale ale omului.

În opinia directorului executiv al Centrului Analitic Independent ”Expert Grup”, Adrian Lupușor, scandalul de la Banca de Economii, incapacitatea Băncii Naționale de a ține în frâu leul, dar și lipsa unor măsuri eficiente de asigurare a securității economico-financiare a statului vor pune în dificultate implementarea de mai departe a Acordului de Asociere.

Un alt aspect care ar pune în dificultate implementarea planului de acțiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană este și lipsa unui Consiliu de Asociere, care potrivit expertului de la ”Expert Grup”, Denis Cenușă, nu este încă format.

Un alt domeniu la care Republica Moldova rămâne restanțieră este și cel al dezvoltării regionale, în situația în care majoritatea satelor nu au o rețea centralizată de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare.

De asemenea, potrivit raportului, procesul de alocare a asistenței de la stat, datorită corupției endemice în sectorul public, rămâne a fi unul netransparent, care duce la distorsionarea mediului de afaceri și la o concurență neloială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău