Republica Moldova, printre primele țări cu cele mai multe cereri la CEDO. Fiecare al patrulea caz este din Transnistria

  • 27 Ianuarie 2017 13:49
Republica Moldova, printre primele țări cu cele mai multe cereri la CEDO. Fiecare al patrulea caz  este din Transnistria

Republica Moldova se situează în continuare printre primele țări cu cele mai multe cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe cap de locuitor, chiar dacă numărul acestora este în scădere.

Principala cauză, în opinia experților, este neîncrederea în sistemul judiciar național. Republica Moldova a fost obligată să achite peste 16 milioane de euro pentru violările constatate de Curte. 

În anul 2016, Curtea a înregistrat 839 de cereri împotriva Republicii Moldova, cu 17% mai puțin decât în anul 2015. Scăderea este determinată, în principal, de faptul că în anii 2011-2016, Curtea a respins fără o motivare explicită 8500 de cereri ale cetățenilor moldoveni. Aceasta a avut un efect descurajant asupra avocaților, potrivit unui raport al Centrului de Resurse Juridice.

Totuși, numărul cererilor depuse la Curtea Europeană împotriva Republicii Moldova, raportat la populația țării, este foarte mare. La acest capitol, în 2016, Moldova se afla pe locul 7 din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei.

Fiecare al patrulea caz comunicat de Curte este din regiunea transnistreană, afirmă reprezentantul Promo-Lex, Alexandru Postică. El a subliniat că toate cererile din regiune sunt împotriva Moldovei și a Federației Ruse. Una din cele mai importante hotărâri din 2016 vizează taxele ilegale percepute de așa-numiții vameși transnistreni. Alexandru Postică:de CEDO în cauzele moldovenești sunt neexecutarea hotărârilor judecătorești; anchetarea inadecvată a maltratărilor și deceselor; detenția în condiții proaste; casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile. 

În baza tuturor hotărârilor și deciziilor pronunțate până la 31 decembrie 2016, Republica Moldova a fost obligată să plătească peste 16,2 milioane de euro, dintre care peste 235 de mii în 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău