Republica Moldova, prin prisma penitenciarelor

  • 02 Aprilie 2019 15:21
Republica Moldova, prin prisma penitenciarelor

Consiliul Europei a făcut public Raportul cu statisticile anuale în domeniul penitenciarelor și deținuților din Europa, cunoscut ca SPASE I (Council of Europe Annual Penal Statistics on Prison Populations). Raportul este alcătuit în baza informației prezentate de administrația sistemelor de detenție din 44 de țări și reflectă situația la începutul anului 2018.

După numărul de deținuți la 100 de mii de locuitori, Republica Moldova se situează în coada clasamentului, cu 215,2 deținuți. O poziție mai proastă ocupă doar Lituania, Azerbaidjan, Georgia și Federația Rusă. Din acest punct de vedere, San-Marino are cea mai bună poziție, cu 17,9 persoane deținute la 100 de mii de locuitori. Din țările vecine, România are 118,1 deținuți la 100 de mii de locuitori, iar Ucraina nu a răspuns solicitării de a prezenta datele pentru statisticile europene.

Cifrele incluse în raport arată că penitenciarele țin Moldova sunt supraaglomerate, cu o medie de 113,4 deținuți la 100 de locuri în penitenciar. Situația e și mai nesatisfăcătoare în Italia, Franța, România și Macedonia de Nord, care încheie lista cu 122,3 deținuți la 100 de locuri în penitenciar. Puțin mai bine, dar tot cu depășirea capacităților reale de detenție, sunt Danemarca, Slovacia, Austria, Grecia, Cehia și Portugalia.

În Moldova, la fel ca în Andora, Austria, Bulgaria, Norvegia, Portugalia, Rusia, Elveția și alte țări, rămâne înaltă cota femeilor încarcerate.

În funcție de principalii indicatori, raportul plasează Moldova în „zona pozitivă” pe segmentul închiderii persoanelor care nu și-au aflat sentința finală, numărul de străini deținuți, numărul suicidelor (anul 2017) și rata evadărilor.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău