Republica Moldova primește ajutoare umanitare din partea comunității internaționale pentru a face față crizei refugiaților

  • 03 Martie 2022 13:01
Republica Moldova primește ajutoare umanitare din partea comunității internaționale pentru a face față crizei refugiaților

Republica Moldova a început să primească ajutoare umanitare din partea comunității internaționale pentru a face față crizei refugiaților. Primul lot în valoare de 750 de mii de euro din partea Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), a guvernelor Olandei și Turciei, a ajuns ieri la Chișinău. Ajutoare au mai oferit și alte state printre care Franța, iar Finlanda și-a declarat disponibilitatea de a ajuta Moldova să gestioneze fluxul de refugiați care sosesc din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova a recepționat primele loturi de ajutor umanitar pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, din partea Biroului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), a Olandei prin Mecanismul de protecție civilă al UE și a Turciei.

Ajutorul constă în bunuri necesare pentru dotarea centrelor de cazare temporară, corturi de familie, paturi, bunuri de primă necesitate, pături, perne, paturi și pachete alimentare. Astfel, toate aceste bunuri vor fi repartizate către centrele de plasare temporară, autoritățile publice locale și la cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei.

Ajutoare umanitare va oferi și Franța. La începutul săptămânii viitoare sunt așteptate 30 de tone de materiale care să ajute autoritățile Rep. Moldova să facă față crizei refugiaților. Finlanda și-a oferit de asemenea sprijinul. Această țară, se angajează să ofere aproape 300 de corturi care ar putea adăposti circa 5000 de persoane, o bucătărie mobilă și corturi pentru duș, potrivit delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Totodată, la începutul săptămânii o echipă formată din 15 persoane, medici și paramedici, a sosit din Israel în Rep. Moldova, pentru a acorda asistență medicală și umanitară refugiaților din Ucraina.

În total în Rep. Moldova, potrivit presei de la Chișinău, urmează să ajungă 30 de medici și paramedici. Misiunea acestora va fi să ofere refugiaților ucraineni, asistență medicală, psihologică și ajutor umanitar, sub formă de apă și produse alimentare.

Pe de altă parte peste trei mii de cetățeni din Rep. Moldova s-au înscris pe platforma ”Moldova pentru Pace”, o inițiativă din partea Guvernului Rep. Moldova, un grup de lucru format din voluntari și voluntare care contribuie la efortul de primire, asistență și acomodare a fluxului de migrare din Ucraina.

Potrivit unei estimări a ONU, UE trebuie să se pregătească pentru o criză umanitară "de proporții " în Ucraina, care ar putea genera "peste 7 milioane" de persoane refugiate în afara țării, dacă ofensiva rusă va continua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău