Republica Moldova ocupă locul 102 în clasamentul mondial al libertății economice

  • 12 Octombrie 2017 19:16
Republica Moldova ocupă locul 102 în clasamentul mondial al libertății economice

Republica Moldova a coborât șase poziții în clasamentul mondial al libertății economice și ocupă locul 102 printre 159 de țări. Aceasta este cea mai joasă poziție a Moldovei în ultimii 10 ani.

Datele sunt prezentate de raportul "Economic Freedom of the World 2017", realizat de institutul canadian Fraser. Indicele libertății economice a Moldovei, calculat în baza datelor pentru anul 2015, constituie 6,56 puncte.

Republica Moldova stă cel mai bine la capitolele privind reglementarea pieței bancare (locul 40) libertatea comerțului internațional (locul 68 în ierarhia mondială), în timp ce cele mai mari deficiențe sunt observate în ceea ce privește reglementările ce vizează piața muncii (locul 126), structura juridică și securitatea drepturilor de proprietate (locul 114) și reglementarea afacerilor (locul 110). Potrivit raportului, cinci țări din Europa de Est au obținut cele mai bune rezultate în dezvoltarea libertății economice. Este vorba de Georgia, Estonia, Lituania, Letonia și România, care fac parte din primele 20 de țări în clasament. În același timp, cele mai slab plasate state foste comuniste sunt Bosnia și Herțegovina, Rusia, Moldova, Azerbaijan și Ucraina. Ca de obicei, clasamentul este condus de Hong Kong, urmat de Singapore, Noua Zeelandă, Elveția și Irlanda. Din primele zece țări face parte din Georgia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău