Republica Moldova obține statut de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor

  • 21 Iulie 2023 16:16
Republica Moldova obține statut de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor

Procesul de examinare a cererii Republicii Moldova de a obține statutul de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor a fost încheiat cu succes joi, 20 iulie 2023, urmare consensului atins în rândul celor 28 de state membre. Fiind un puternic susținător al principiilor democratice, Republica Moldova s-a angajat să susțină valorile fundamentale consacrate în documentul fondator al Comunității Democrațiilor (CoD) - Declarația de la Varșovia - pe care a adoptat-o la 27 iunie 2000.

În baza scrisorii adresate Secretarului General al Consiliului Guvernator (CG) al CoD, Thomas Garrett, la 3 mai 2023, prin intermediul căreia vicepremierul Nicu Popescu a exprimat interesul țării noastre de a se alătura statelor membre ale Consiliului Guvernator al CoD, Republica Moldova a fost acceptată de Argentina, Canada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Estonia, Finlanda, Georgia, Guatemala, Ungaria, India, Italia, Japonia, Lituania, Mexic, Mongolia, Maroc, Nigeria, Norvegia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, România, Suedia, Statele Unite ale Americii, Uruguay și Regatul Unit, în organul de conducere al CoD.

Cu această ocazie, ministrul Nicu Popescu a evidențiat faptul că aderarea Republicii Moldova la Consiliul Guvernator al Comunității Democrațiilor demonstrează încrederea acordată de statele membre în acțiunile întreprinse de autoritățile naționale pentru a transforma statul prin modernizarea și democratizarea instituțiilor publice. Ministrul a exprimat recunoștința față de țările din Consiliul Guvernator pentru primirea Republicii Moldova și și-a asigurat angajamentul total al țării de a contribui la eforturile statelor care împărtășesc valorile democratice.

Aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Democrațiilor raportată la activitatea țării noastre în cadrul Organizației Națiunilor Unite va contribui la atingerea Obiectivului nr. 16 din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă (promovarea unor societăți pașnice și inclusive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și inclusive la toate nivelurile), precum și la sustenabilitatea procesului de modernizare și democratizare a țării în procesul său de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău