Republica Moldova nu va fi afectată de războiul gazelor între Rusia și Ucraina

  • 17 Iunie 2014 13:17
Republica Moldova nu va fi afectată de războiul gazelor între Rusia și Ucraina

Republica Moldova nu este afectată de sistarea livrărilor de gaz din Rusia către Ucraina, iar eventuale pericole pot surveni doar în cazul în care va fi stopat și tranzitul către Balcani, susțin experții și autoritățile de la Chișinău.

Noul război al gazelor între Rusia și Ucraina nu afectează Republica Moldova, deoarece aceasta este asigurată prin conducta de tranzit prin care nu au fost sistate livrările, a declarat pentru Radio Chișinău ministrul adjunct al Economiei, Tudor Copaci. El a menționat că eventuale pericole pot surveni doar în cazul în care vor fi stopate livrările către Uniunea Europeană dar, deocamdată, atât partea rusă, cât și cea ucraineană au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla, a declarat Tudor Copaci.

O opinie similară a fost exprimată și de expertul în energetică Ion Munteanu, care, însă a menționat că și această situație demonstrează cât este de important pentru Republica Moldova să se asigure cu resurse de alternativă. Ion Munteanu.

Un alt expert în energetică, Ion Preașcă, afirmă că cel puțin pentru următoarele luni nu există niciun pericol în ceea ce privește sistarea livrărilor de gaze, dar situația s-ar putea complica în timpul sezonului rece, dacă până atunci Ucraina și Rusia nu vor ajunge la un compromis.

Rusia a sistat ieri livrările în Ucraina, invocând neachitarea unei datorii de 4,5 miliarde de dolari. Moscova a introdus, totodată, plata în avans la gaze pentru Kiev. Rusia a dublat prețul pentru gazele naturale livrate Ucrainei la 485 de dolari pentru mia de metri cubi, cel mai mare plătit de vreun client al Gazprom în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău