Republica Moldova nu se mai regăsește în top 10 țări condamnate la CEDO

  • 05 Februarie 2014 17:56
Republica Moldova nu se mai regăsește în top 10 țări condamnate la CEDO

În anul 2013 s-a constatat o scădere a numărului cazurilor de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În același timp, numărul cererilor depuse anul trecut a crescut, potrivit unui raport de monitorizare realizat de Centrul de Resurse Juridice. 

Potrivit ministrului Justiției Oleg Efrim, Republica Moldova nu se mai regăsește în primele 10 state cu cel mai mare număr de cereri depuse la CEDO. Raportul de activitate pentru anul 2013 al agentului guvernamental la CEDO, Lilian Apostol, a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă. 

În anul 2013 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat peste 3.200 de cereri iar Republica Moldova a fost condamnată în 18 cazuri. Deciziile de condamnare vizează mai puțin actele de justiție și sunt legate cel mai des de violență domestică, neaplicarea hotărârilor judecătorești și condițiile improprii de detenție în penitenciare, susține ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Numărul mare de cerereri examinate în 2013 se explică prin faptul că acestea au fost adunate în timp, a explicat ministrul Justiției. Totodată, procesarea unui număr record de cereri se datorează și activității celor cei trei juriști secundari delegați de Guvern la Strasbourg, susține Oleg Efrim.

Comentând cele 3 cazuri de violență domestică pentru care a fost condamnată la CEDO Republica Moldova anul trecut, agentul guvernamental Lilian Aspostol a menționat că lucrurile se schimbă în bine în țara noastră, dar că mai este nevoie de timp.

Ca urmare a deciziilor de condamnare emise de CEDO în 2013, Republica Moldova trebuie să acorde despăgubiri în valoare de aproximativ 450 de mii de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău