Republica Moldova marchează 20 de ani de la aderarea la CEDO

  • 06 Octombrie 2017 10:15
Republica Moldova marchează 20 de ani de la aderarea la CEDO

Autoritățile de la Chișinău marchează vineri, 6 octombrie, în cadrul unui eveniment festiv, 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Evenimentul are loc în Capitală, sub egida Curții Constituționale, cu participarea președintelui Curții Europene pentru Drepturile Omului, Guido Raimondi.

În cei 20 de ani, cetățenii Republicii Moldova au trimis peste 12 500 de cereri la CEDO și, ca urmare, au fost pronunțate peste 350 de hotărâri împotriva Guvernului de la Chișinău, care a trebuit să achite compensații de peste 16 milioane de euro. 

Republica Moldova rămâne și în prezent o țară lider după numărul plângerilor depuse de cetățeni la CEDO, fapt ce denotă lipsa de încredere în justiția națională, arăta o analiză anterioară a Centrului de Resurse Juridice de la Chișinău.

Prima hotărâre a Curții de la Strasbourg în privința Republicii Moldova a fost pronunțată în 2001, cu referire la Mitropolia Basarabiei, pe care autoritățile de atunci refuzau să o înregistreze. O decizie importantă a CEDO a fost cea din cazul Ilașcu, în care Federația Rusă a fost recunoscută ca fiind responsabilă de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. De atunci au fost pronunțate mai multe hotărâri referitoare la cetățeni din stânga Nistrului, inclusiv cu privire la școlile românești din regiunea separatistă, în care Rusia a fost somată să se conformeze și să achite compensanții, dar acestea nu sunt respectate de Guvernul de la Moscova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău