Republica Moldova, la un pas de recunoaștere mutuală a Programului Agent Economic Autorizat cu țările CEFTA

  • 23 Martie 2021 14:45
Republica Moldova, la un pas de recunoaștere mutuală a Programului Agent Economic Autorizat cu țările CEFTA

Serviciul vamal a anunțat că a început misiunea de validare a Programului Agent Economic Autorizat (AEO) din Republica Moldova, care va dura 3 zile. Grupul de validare, format din reprezentanții părților CEFTA (Acordul Central European de Comerț Liber), cu suportul observatorilor din cadrul Comisiei Europene și statelor membre UE, va evalua cadrul legal, criteriile de eligibilitate, precum și funcționalitatea programului național AEO în vederea recunoașterii reciproce cu părțile CEFTA, transmite Bizlaw.md.

Recunoașterea reciprocă reprezintă un element cheie ce sporește siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și facilitează schimburile comerciale, precum și multiplică beneficiile agenților economici, notează sursa citată.

Statutul AEO îi oferă titularului o serie de beneficii, precum simplificarea procedurilor vamale, reducerea numărului de controale sau trecerea prioritară a frontierei, în acest sens fiind creată o pistă separată, destinată deținătorilor acestei autorizații. Celelalte facilități includ posibilitatea alegerii locului efectuării controalelor și amânării plăților vamale pe o perioadă de până la 30 de zile.

Programul AEO a fost implementat în Republica Moldova în anul 2014, iar în prezent 115 agenți economici beneficiază de facilitățile și simplificările oferite de Programul AEO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău