Republica Moldova este singura țară care este supusă monitorizării de peste două decenii de către Adunarea Parlamentară a CoE. Ce spun experții
-
08 Mai 2019 15:35
Republica Moldova este de aproape 24 de ani membră a Consiliului Europei, dar este în continuare supusă monitorizării atât din partea Adunării Parlamentare a acestei organizații, cât și a Congresului Puterilor Locale și Regionale pentru că nu-și respectă angajamentele și pentru că mai are restanțe. Mai mult, experții atenționează că în ultimul timp situația chiar s-a înrăutățit, relatează Radio Chișinău.
Republica Moldova este singura țară care este supusă monitorizării de peste două decenii. De obicei această procedură durează câțiva ani, a comentat pentru Radio Chișinău fosta directoare a Biroului de Informare al Consiliului Europei, Lilia Snegureac. Cauza este deficitul de democrație în Republica Moldova, la fel ca în anii 90, și faptul că autoritățile nu au îndeplinit toate angajamentele pe care și le-au asumat.
Se pare că în primul rând Republica Moldova dă dovadă de acel deficit de democrație despre care CoE a vorbit acum încă mulți-mulți ani. Această monitorizare foarte atentă și punctuală va dura atâta timp cât Republica Moldova nu-și va face temele și va fi repetentul Europei la foarte multe capitole.
Republica Moldova este monitorizată și de Congresul Puterilor Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei pentru că nu respectă democrația locală. Rapoartele au fost întotdeauna destul de critice, iar în ultimul timp situația pare să se înrăutățească, după cum demonstrează și ultima rezoluție adoptată acum o lună, a comunicat directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui.
Concluzia principală a raportorilor este că situația în Republica Moldova la capitolul democrația locală s-a înrăutățit esențial. Există foarte multe probleme ce țin de limitarea autonomiei financiare, presiunile asupra aleșilor locali, anularea alegerilor din Chișinău și alte probleme destul de serioase cu care se confruntă autoritățile locale și democrația locală din Republica Moldova.
În momentul aderării la Consiliului Europei, Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente, unele dintre care nu au fost îndeplinite până în prezent. Probleme se atestă în ceea ce privește justiția moldovenească, respectarea drepturilor omului, dar și în alte domenii.
Probleme se atestă în ceea ce privește justiția moldovenească, respectarea drepturilor omului, dar și în alte domenii.