Republica Moldova după 30 de ani | Demograful Valeriu Sainsus: În fiecare zi, numai de pe urma migrației, noi pierdem aproximativ 30 de oameni

  • 08 Septembrie 2021 17:08
Republica Moldova după 30 de ani | Demograful Valeriu Sainsus: În fiecare zi, numai de pe urma migrației, noi pierdem aproximativ 30 de oameni

În fiecare zi, de pe urma depopulării, Republica Moldova pierde aproximativ 30 de oameni. Anual, pierdem populația a 2-3 sate și doar 1 din 10 cetățeni ai Republicii Moldova care au plecat peste hotare se mai întoarce acasă după câțiva ani petrecuți în străinătate. Despre aceste realități a vorbit demograful Valeriu Sainsus, invitat al emisiunii „Republica Moldova după 30 de ani” de la Radio Chișinău.

Putem aprecia că depopularea se identifică cu perioada de independență a țării. Statele lumii nu au mai trecut prin astfel de procese profunde de depopulare precum Republica Moldova, iar mai nou ultimele aprecieri metodologice referitor la numărul de populație certifică faptul că de la recensământul din 2014 până în prezent mai avem încă o bună parte din populație pe care o pierdem. În fiecare zi, numai de pe urma depopulării noi pierdem aproximativ 30 de oameni. Dacă ați înmulți la 365 de zile ați vedea și care este și numărul lor de facto. Noi considerăm că și o bună parte din cetățenii care au plecat se vor întoarce, dar în timp, numărul lor este minim. Noi am mai avut procese de depopulare, în spațiul rural, dar întotdeauna spațiul urban era în câștig. În prezent, depopularea are dimensiune internațională. Esența de bază este că această populație pleacă pentru totdeauna din teritoriul nostru. În fiecare an pierdem populația a 2-3 sate și aceasta doar de pe urma reproducerii scăzute și emigrării excesive”, explică demograful Valeriu Sainsus.

În Republica Moldova au existat mai multe etape ale emigrării, care au început imediat după declararea independenței: „Primul val de migrație a fost îndată după independență: incertitudinile sociale, economice în care s-a omenit toată populația. Dar acesta era o emigrare mai mult a populației care avea un nivel de incertitudine după procesele care s-au întâmplat în țară. După 2000, avem următoare etapă de emigrare. Au emigrat mai mult tineri. Marea majoritate era forța de muncă calificată, toți sunt cu studii superioare. În această perioadă au plecat o bună parte de medici, poate mai puțini profesori sau ingineri și ceilalți care au văzut că nu găsesc izbândă. După un deceniu de independență trebuie să certific faptul că emigrarea nu este altceva decât o pierdere de oameni. Toți pleacă cu intenția de reîntoarcere, dar esența de bază este că după 5-7 ani intenția lor de reîntoarcere este foarte mică. Doar unul din zece se întoarce după această perioadă. Diferențele sociale și economice sunt foarte mari. 90 la sută din emigranții noștri pleacă din interese economice”, consideră expertul Valeriu Sainsus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău