Republica Moldova are de astăzi un nou procuror general

  • 08 Decembrie 2016 13:43
Republica Moldova are de astăzi un nou procuror general

Președintele Nicolae Timofti a semnat, astăzi, decretul prin care l-a numit în funcția de procuror general al Republicii Moldova pe Eduard Harunjen, a declarat pentru Radio Chișinău reprezentanta Serviciului de presă al șefului statului, Ana Samson.

Ea a precizat că Eduard Harunjen a depus deja jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti, și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. 

Eduard Harunjen devine primul procuror general numit de șeful statului și nu de Parlament, cum au fost numiți predecesorii săi.

Miercuri, 7 decembrie, Edurad Harunjen, a fost selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru a fi propus președintelui spre numire în funcția de procuror general, în urma unui concurs la care au participat șase candidați, toți făcând parte din sistem.

În primele declarații pentru presă după ce a fost anunțat câștigător al consursului, Eduard Harunjen a menționat că prioritățile sale în funcția de Procuror General vor fi creșterea credibilității Procuraturii, creșterea nivelului de profesionalism și asigurarea unei independențe reale a procurorilor.

Eduard Harunjen a activat mai bine de 20 de ani în Procuratură. A deținut interimatul funcției de procuror general din martie când funcția a devenit vacantă ca urmare a demisiei ex-procurorului Corneliu Gurin.

Anterior, Eduard Harunjen, alături de alți doi procurori, au fost sancționați disciplinar în legătură cu distrugerea unui dosar legat de protestele de la 7 aprilie 2009. 

Noul procuror general va avea un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi reales în funcție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău