Republica Moldova are acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi

  • 23 Noiembrie 2016 15:59
Republica Moldova are acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi

În Republica Moldova se vor produce biocombustibili solizi de calitate datorită unui laborator acreditat, care a fost inaugurat astăzi în cadrul Universității Agrare.

În prezent acesta este singurul laborator de acest fel din Republica Moldova, se spune într-un comunicat de presă al Proiectului Energie și Biomasă, citat de IPN.

Acreditarea laboratorului vine în contextul în care certificarea calității biocombustibililor va fi obligatorie începând cu 25 martie 2017, potrivit Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Laboratorul a beneficiat de echipament modern în valoare de circa 100.000 euro din fondurile europene ale Proiectului. Astfel, producătorii vor putea să demonstreze calitatea biocombustibilului plasat pe piață.

„În baza testărilor de laborator noi putem cu certitudine să vorbim despre calitatea biocombustibilului respectiv, atribuindu-i nivelul de calitate pe care-l merită, dar și gradul de nocivitate pe care-l poate avea asupra mediului, inclusiv asupra dezvoltării agriculturii durabile”, a precizat Grigore Marian, șeful laboratorului.

În prezent, peste 190 de grădinițe, școli și centre comunitare din țară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă. De asemenea, 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde. În anul 2015, 13% din energia consumată în Republica Moldova provenea din surse regenerabile, iar 92% din energia regenerabilă – din biocombustibil solid. Către anul 2020, Republica Moldova și-a propus ca 17% din consumul total de energie să fie din surse regenerabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău