Republica Moldova ar putea fi scoasă de sub monitorizarea APCE cel puțin peste un an

  • 17 Octombrie 2012 09:10
Republica Moldova ar putea fi scoasă de sub monitorizarea APCE cel puțin peste un an

Republica Moldova va fi scoasă de sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cel puțin peste un an, susțin coraportorii APCE.

În același timp, comuniștii susțin că Republica Moldova încă nu este pregătită să treacă la etapa de post-monitorizare. 

Coraportorii APCE, Piotr Wach și Lise Christoffersen care întreprind începând de astăzi o vizită de documentare în Republica Moldova susțin că urmează să elaboreze raportul final, care va fi publicat la jumătatea anului viitor. În baza acestui raport se va decide dacă Republica Moldova va trece sau nu la următoarea etapă, cea de post monitorizare.

Coraportorii s-au întâlnit astăzi și cu opoziția comunistă, care susține că trecerea la etapa de post-monitorizare este ”prematură și periculoasă”. Această decizie trebuie să fie însoțită de schimbări positive semnificative în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice, de drepturile și libertățile fundamentale, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, potrivit unui comunicat de presă.

Lise Christoffersen a declarat, după întrevederea cu președintele Nicolae Timofti că deși mai există unele restanțe, Republica Moldova a întreprins pași importanți în această direcție.

Președintele Nicolae Timofti susține că una dintre restanțe ține de reforma procuraturii, dar autoritățile vor depune toate eforturile ca Republica Moldova să fie scoasă de sub monitorizarea APCE cât mai curând.

Republica Moldova se află sub monitorizarea APCE din 1995, iar până în prezent nu a reușit să-și îndeplinească toate angajamentele asumate în procesul de democratizare. Restanțele se referă, în special, la transformarea și modernizarea Procuraturii Generale și asigurarea independenței justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău