Republica Moldova aderă la Programul Europa Digitală și va accelera procesul de digitalizare al întreprinderilor și administrației publice

  • 20 Februarie 08:50
Republica Moldova aderă la Programul Europa Digitală și va accelera procesul de digitalizare al întreprinderilor și administrației publice

Republica Moldova se alătură programului Europa Digitală, o inițiativă a Uniunii Europene. Astfel, mediul de afaceri, primăriile, ONG-urile și instituțiile centrale din Republica Moldova vor avea acces la fonduri europene pentru digitalizare. Bugetul total de 7,5 miliarde de euro este disponibil pentru toate țările membre ale programului până în anul 2027.

Acordul de asociere pentru Programul Europa Digitală a fost semnat în data de 19 februarie, la Bruxelles, de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și expertiză pentru a-și îmbunătăți infrastructura digitală și pentru a promova inovația și incluziunea digitală în societate. 

„Principalul document strategic al țării pentru transformarea digitală este Strategia de Transformare Digitală 2023-2030, aprobată în septembrie anul trecut. Scopul documentului este să dezvolte o societate digitală inovatoare și incluzivă, cu infrastructură avansată, guvernare digitală și o comunitate de afaceri care să beneficieze de oportunitățile digitalizării. Accesul la finanțare prin Programul Europa Digitală va sprijini realizarea acestor obiective”, a precizat sursa citată.

Totodată, prin intermediul Programului Europa Digitală, R. Moldova va accelera procesul de digitalizare al întreprinderilor și administrației publice. Acest lucru va sprijini startup-urile și întreprinderile mici și mijlocii, precum și sectorul public, în eforturile lor de a deveni mai competitive și de a îmbunătăți modelele de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate.

Suportul programului este consolidat prin acordarea unei reduceri de 95% a contribuțiilor financiare anuale ale Moldovei, până la finalizarea acestuia în 2027.

Republica Moldova va participa activ la viitoarele oportunități din domeniul digital, în special în cele 4 domenii la care a fost asociată: supercarul, inteligență artificială, competențe digitale avansate, implementare și utilizare optimă a tehnologiilor digitale și interoperabilitate.

Acordul de asociere va intra în vigoare retroactiv, de la 1 ianuarie 2024, odată cu finalizarea proceselor de ratificare aferente.

Programul Europa Digitală este un program de finanțare al Uniunii Europene axat pe adoptarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice. Programul urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei europene, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău