Republica Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu Turcia

  • 11 Septembrie 2014 19:32
Republica Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu Turcia

Republica Moldova a semnat joi, 11 septembrie, Acordul de liber schimb cu Turcia care prevede liberalizarea schimburilor comerciale pentru mai multe categorii de produse, ceea ce presupune noi piețe de desfacere pentru mărfurile moldovenești.

Totodată, Acordul presupune și mărfuri mai ieftine importate din Turcia și prin urmare reprezintă un risc pentru producătorii moldoveni pentru care va crește concurența. 

Acordul prevede liberalizarea schimburilor comerciale pentru circa 9.000 de poziții, dintre care peste 700 de mărfuri vor fi scutite în totalitate de taxe. La data intrării în vigoare a Acordului vor fi anulate taxele de import pentru mai multe produse industriale, cu excepția unor mărfuri precum mobilier, produse din plastic, pentru care Republica Moldova a solicitat perioade de tranziție de până la șapte ani. În privința produselor agricole, Acordul prevede concesii reciproce.

Potrivit ministrului turc al economiei Nihat Zeybekci, Acordul este favorabil Republicii Moldova. El și-a exprimat speranța că în urma semnări acestui Acord schimburile comerciale vor crește de la aproximativ 550 de milioane de dolari anual în prezent, până la un miliard.

 Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și Turcia urmează să fie ratificat de parlamentele ambelor state pentru a putea fi pus în aplicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău