Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 2,8% în 2024, estimează Banca Mondială
-
25 Octombrie 15:45
O creștere economică moderată se conturează în Republica Moldova, în pofida provocărilor generate de războiul din Ucraina. Grupul Bancii Mondială și Clubul Presei Economice au discutat astăzi, 25 octombrie, la Chișinău, despre perspectivele economice ale țării, transmite Radio Chișinău.
Rapoartele Băncii Mondiale indică faptul că, deși economia Republicii Moldova se redresează, ea se confruntă în continuare cu provocări semnificative cum ar fi sărăcia și productivitatea scăzută.
Factorul cheie ce au influențat economia Republicii Moldova este consumul care stimulează creșterea, deopotrivă cu investițiile. Totuși, exporturile nete au scăzut din cauza reducerii exporturilor către Ucraina, a declarat economistul, Marcel Chistruga.
„Consumul devine practic cel mai important factor. Investițiile au avut o contribuție destul de semnificativă la creștere. Desigur că exportul net, în aceste condiții practic, a scăzut și a avut o contribuție negativă, care a fost datorată în mare parte scăderii exporturilor către Ucraina; dar și fiindcă produsele autohtone au avut o scădere mai moderată ca total exporturi”, a spus Marcel Chistruga.
Discuțiile dintre reprezentanții Bancii Mondiale și Clubul Presei Economice s-au referit și la dezvoltarea sectorului de producție din Republica Moldova în cadrul lanțurilor valorice globale, concentrându-se pe sectoarele echipamentelor electrice și produselor farmaceutice, cu oportunități și provocări pentru integrare, a precizat reprezentata Băncii Mondiale, Melanie Marlett.
„Ambele lanțuri valorice globale sunt foarte greu de integrat. E deficit de abilități și capital uman. De asemenea, există mesaje importante despre infrastructură, transport și logistică, mediul de afaceri și promovarea investițiilor. Deci, ele au aceleași recomandări pe transversală a acestor lanțuri valorice globale. Noi vedem că în viitor, ceea ce este foarte important este ca țara să abordeze constrângerile de creștere sistemică, în același timp încercând de a aborda problemele pe aceste două lanțuri de valori și, de asemenea, trebuie să respectăm și regulile ce țin de ajutorul de stat. Deci nu există o soluție rapidă”, a subliniat Melanie Marlett.
Banca Mondială estimează o creștere economică de 2,8% pentru Republica Moldova în 2024.